Masło migdałowe
Jak przyrządzić takie masło - bardzo prosto wystarczy blender, ekologiczne migdały lub inne orzechy. W tym poście opisze jak przyrządzić masło z migdałów, ale możecie zrobić je z dowolnych orzechów. Można również wymieszać różne gatunki i dodać ulubione przyprawy czy kakao i już powstanie pyszne połączenie masła smakowego. Zachęcam do wyrobu w domu dlatego, że jest to metoda o wiele tańsza i zdrowsza od tych sklepowych. Ja masła migdałowego używam do różnych dipów sałatkowych czy nawet koktajli. Pierwszą najważniejszą rzeczą jest kupienie odpowiednich jakościowo orzechów, ważne by były niezleżałe czy zjełczałe i warto kupić te z oznaczeniem Eko.
Składniki:
- dowolna ilość migdałów *
Opis wykonania:
* na ogół robię z 0,5 l kubka
Migdały musimy zalać gorąca wodą i odstawić na 15 minut, teraz najżmudniejsza praca, trzeba je obrać ze skórki. Gdy już je obierzecie, należy je osuszyć - ja robię to na ręczniku papierowym, następnie przesypuje migdały na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 C i prażę 30 minut. Po tym czasie studzę, przerzucam do melaksera i mielę do uzyskania gładkiej lejącej się masy. Jeżeli korzystacie z małego blendera musicie uważać by nie przegrzać masła, gdy jest jeszcze nieodpowiednio zmiksowane, a jest ciepłe odstawcie, nawet na parapet zewnętrzny by się ochłodziło. W przeciwnym wypadku oddzieli się wam tłuszcz i już po maśle. Czas mielenia zależy od wielkości i mocy melaksera czy blendera. Możecie również jeżeli lubicie masło z kawałkami chrupkich orzechów, przy wstępnym rozdrabnianiu odłożyć sobie łyżkę i wmieszać do gotowej masy.
masło przekładamy do szklanego słoiczka i przechowujemy w temp. pokojowej. około dwa tygodnie
Genialny pomysł! <3
OdpowiedzUsuń