Gofry teściowej

Przepis na te gofry dostałam od teściowej :) i jak na razie jest jednym z lepszych jakie używam, gofry są jak z najlepszej kawiarni chrupkie na zewnątrz i nie gumowate w środku. Najważniejsze by studzić je na kratce, wówczas nie robią się miękkie.



Składniki :

  • 5 jaj 
  • 1/2 szklanki cukru kryształu 
  • 1/2 kg maki tortowej 
  • 1 margaryna roztopiona i ostudzona 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Opis wykonania :


1. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy mleko, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Dolewamy roztopioną margarynę dobrze wyrabiamy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy.

3. Pieczemy na dobrze rozgrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy po 2 łyżki, gdyż ciasto mocno rośnie.

Gotowe :)







Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Gofry to najlepszy deser na świecie. Już w dzieciństwie moja mama piekła mi je w swoim dezalu. Teraz mi oddała sprzęt i sama je robię. Ta gofrownica ma już sporo lat ale nadal wszytko w niej działa. Mój przepis gofry jest troszkę inny, ale dla odmiany wypróbuje twojego (czy tam Twojej teściowej).

    OdpowiedzUsuń

Instagram