Golonka po wileńsku

I przyszła pora na golonkę, którą uwielbia mój mąż. Nie robię jej za często więc tym bardziej wyczekiwana.



Składniki :

  • 4 golonki 
  • 1 porcja włoszczyzny 
  • 2 cebule 
  • 1 kg kiszonej kapusty 
  • 4 łyżki smalcu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 
  • 2 listki laurowe 
  • sól
  • pieprz mielony
  •  vegeta


Opis wykonania :


1. Golonki myjemy i opalamy, możemy pokroić na porcje. Wkładamy do garnka dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą tak , aby mięso było całkowicie zakryte.

2. Dodajemy łyżkę przyprawy typu vegeta i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.

3. Kapustę płuczemy i przelewamy wrzątkiem odcedzamy.

4. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, po czym podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę możemy ją drobniej pokroić i zalewamy 3 szklankami wywaru z golonki, doprawiamy.

5. Na kapustę kładziemy golonki i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godziny i dusimy pod przykryciem.
Podajemy z pieczywem.




Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)