Golonka po wileńsku
I przyszła pora na golonkę, którą uwielbia mój mąż. Nie robię jej za często więc tym bardziej wyczekiwana.
1. Golonki myjemy i opalamy, możemy pokroić na porcje. Wkładamy do garnka dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą tak , aby mięso było całkowicie zakryte.
2. Dodajemy łyżkę przyprawy typu vegeta i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
3. Kapustę płuczemy i przelewamy wrzątkiem odcedzamy.
4. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, po czym podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę możemy ją drobniej pokroić i zalewamy 3 szklankami wywaru z golonki, doprawiamy.
5. Na kapustę kładziemy golonki i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godziny i dusimy pod przykryciem.
Podajemy z pieczywem.
Składniki :
- 4 golonki
- 1 porcja włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 łyżki smalcu
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz mielony
- vegeta
Opis wykonania :
1. Golonki myjemy i opalamy, możemy pokroić na porcje. Wkładamy do garnka dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą tak , aby mięso było całkowicie zakryte.
2. Dodajemy łyżkę przyprawy typu vegeta i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
3. Kapustę płuczemy i przelewamy wrzątkiem odcedzamy.
4. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, po czym podsmażamy w rondlu. Dodajemy kapustę możemy ją drobniej pokroić i zalewamy 3 szklankami wywaru z golonki, doprawiamy.
5. Na kapustę kładziemy golonki i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godziny i dusimy pod przykryciem.
Podajemy z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html