Francuskie wieżyczki

Bardzo fajny i efektowny deser, który wspaniale się prezentuje na stole. Zamiast słodkiego farszu możemy użyć słonego i będzie fantastyczna przystawka.





Składniki :
  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego 
  • 2 kubeczki śmietany 30 % 
  • budyń czekoladowy 
  • 1/4 szklanki cukru kryształu 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • świeże owoce wg. uznania 

Opis wykonania :

W jednym z kubeczków śmietany rozrabiamy budyń, drugi gotujemy z cukrami, cały czas mieszając. Gdy śmietanka będzie wrzała, wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aby się nie przypalił. Gdy będzie gęsty odkładamy i studzimy.
Płaty ciasta kładziemy jeden na drugim. Foremką o śr. 7 cm wykrawamy kółka i rozkładamy na 2 części. W co drugim za pomocą kieliszka wycinamy pośrodku dziurkę, łączymy ponownie.
Do wyciętego środka wkładamy masę budyniową tak niecałą łyżeczkę (później uzupełniłam ;). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut, aż się ładnie przyrumienią w temp. 200 C.  Dekorujemy :)





Czas na ciasto francuskie !

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)