Francuskie wieżyczki
Bardzo fajny i efektowny deser, który wspaniale się prezentuje na stole. Zamiast słodkiego farszu możemy użyć słonego i będzie fantastyczna przystawka.
Składniki :
Płaty ciasta kładziemy jeden na drugim. Foremką o śr. 7 cm wykrawamy kółka i rozkładamy na 2 części. W co drugim za pomocą kieliszka wycinamy pośrodku dziurkę, łączymy ponownie.
Do wyciętego środka wkładamy masę budyniową tak niecałą łyżeczkę (później uzupełniłam ;). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut, aż się ładnie przyrumienią w temp. 200 C. Dekorujemy :)
Składniki :
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- 2 kubeczki śmietany 30 %
- budyń czekoladowy
- 1/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- świeże owoce wg. uznania
Opis wykonania :
W jednym z kubeczków śmietany rozrabiamy budyń, drugi gotujemy z cukrami, cały czas mieszając. Gdy śmietanka będzie wrzała, wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aby się nie przypalił. Gdy będzie gęsty odkładamy i studzimy.Płaty ciasta kładziemy jeden na drugim. Foremką o śr. 7 cm wykrawamy kółka i rozkładamy na 2 części. W co drugim za pomocą kieliszka wycinamy pośrodku dziurkę, łączymy ponownie.
Do wyciętego środka wkładamy masę budyniową tak niecałą łyżeczkę (później uzupełniłam ;). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut, aż się ładnie przyrumienią w temp. 200 C. Dekorujemy :)
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html