Aromatyczny mieszaniec z jabłkiem
Czasami nachodzi mnie ochota na zwykłe, suche ciasto bez żadnych mas i tak powstał ten placek.
Bardzo smaczny nie za słodki z dodatkiem przyprawy do pierników i jabłkiem fantastyczny w sam raz do popołudniowej kawy.
Jasne ciasto :
Ciemne ciasto :
Jasne ciasto
Ubijamy jaka z cukrami, następnie dodajemy małymi porcjami na przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na wysmarowaną średnią blachę.
Ciemne ciasto
Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami jajka, mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika oraz mleko. Ciasto wylewamy na jasne.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i nacinamy jabłka i układamy lekko dociskając na cieście.
Pieczemy 40 minut w 170 C.
Bardzo smaczny nie za słodki z dodatkiem przyprawy do pierników i jabłkiem fantastyczny w sam raz do popołudniowej kawy.
Składniki :
Jasne ciasto :
- 3 jajka
- 300 g mąki tortowej
- 80 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 140 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciemne ciasto :
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 250 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 50 g kakao
- pół opakowania przyprawy do piernika
- 4 jabłka
Opis wykonania :
Jasne ciasto
Ubijamy jaka z cukrami, następnie dodajemy małymi porcjami na przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na wysmarowaną średnią blachę.
Ciemne ciasto
Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami jajka, mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika oraz mleko. Ciasto wylewamy na jasne.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i nacinamy jabłka i układamy lekko dociskając na cieście.
Pieczemy 40 minut w 170 C.
Ja też lubię takie proste i szybkie do zrobienia ciasta, pracy przy nich niewiele a efekt końcowy znakomity.
OdpowiedzUsuńTaki domowy, prosty, pycha :)
OdpowiedzUsuń