Aromatyczny mieszaniec z jabłkiem

Czasami nachodzi mnie ochota na zwykłe,  suche ciasto bez żadnych mas i tak powstał ten placek.
Bardzo smaczny nie za słodki z  dodatkiem przyprawy do pierników i jabłkiem fantastyczny w sam raz do popołudniowej kawy.




Składniki :


Jasne ciasto :
  • 3 jajka  
  • 300 g mąki tortowej 
  • 80 g cukru kryształu 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 140 ml mleka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciemne ciasto :
  • 100 g masła 
  • 120 g cukru pudru 
  • 250 g mąki tortowej 
  • 3 jajka 
  • 200 ml mleka 
  • 50 g kakao 
  • pół opakowania przyprawy do piernika 
  • 4 jabłka 

Opis wykonania :


Jasne ciasto 

Ubijamy jaka z cukrami, następnie dodajemy małymi porcjami na przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na wysmarowaną średnią blachę.

Ciemne ciasto 

Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami jajka, mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika oraz mleko. Ciasto wylewamy na jasne.

Jabłka obieramy, kroimy na pół i nacinamy jabłka i układamy lekko dociskając na cieście.
Pieczemy 40 minut w 170 C.



Komentarze

  1. Ja też lubię takie proste i szybkie do zrobienia ciasta, pracy przy nich niewiele a efekt końcowy znakomity.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki domowy, prosty, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)