Ciasto Kukułka
Obiecane ciasto , niby proste w wykonaniu ,ale przy sporządzaniu masy należy zachować szczególną ostrożność by się nie zważyła . Należy przestrzegać dwóch zasad dodawać utarte masło do budyniu nie na odwrót oraz dokładnie połączyć składniki po każdym dodaniu masła .
6 jajek
1 szklanka maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie czekoladowe z cukrem
1 l mleka
250 g cukierków kukułki
200 g miękkiego masła
0,5 l śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
kieliszek wódki
starta czekolada
1. Białka ubijamy na sztywną piane, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna. Dodajemy następnie po 1 żółtku, pod koniec wsypujemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie łączymy i wylewamy do wyłożonej papierem formy uwaga tylko dno wykładamy nie smarujemy boków formy.Pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
2. 700 ml mleka zagotować wraz cukierkami, mieszając co chwile ,aż cukierki się całkowicie rozpuszczą w pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do gotującego się mleka .Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy do budyniu za każdym razem dokładnie miksując.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem , żelatynę namaczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody , a następnie rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dodajemy 3 łyżki masy śmietanowej mieszamy i łączymy z pozostała masą.
4. Ostudzony biszkopt przekrawamy , każdą część skrapiamy wódką i przekładamy masa kukułkową .Na górę ciasta wykładamy masę śmietankową i posypujemy startą czekoladą . Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki .
:
Jeśli krem się zważy możemy w innej misce utrzeć pół kostki masła, a następnie dodawać mniejsze porcje zważonej masy i ucierać. Krem powinien się w ten sposób uratować. Można też włożyć miskę z masą na garnek z wrzącą wodą i ucierać czyli tzw. kąpiel wodna do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego :)
Składniki :
Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa I
2 budynie czekoladowe z cukrem
1 l mleka
250 g cukierków kukułki
200 g miękkiego masła
Masa II
0,5 l śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
kieliszek wódki
starta czekolada
Opis wykonania :
1. Białka ubijamy na sztywną piane, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna. Dodajemy następnie po 1 żółtku, pod koniec wsypujemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie łączymy i wylewamy do wyłożonej papierem formy uwaga tylko dno wykładamy nie smarujemy boków formy.Pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
2. 700 ml mleka zagotować wraz cukierkami, mieszając co chwile ,aż cukierki się całkowicie rozpuszczą w pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do gotującego się mleka .Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy do budyniu za każdym razem dokładnie miksując.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem , żelatynę namaczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody , a następnie rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dodajemy 3 łyżki masy śmietanowej mieszamy i łączymy z pozostała masą.
4. Ostudzony biszkopt przekrawamy , każdą część skrapiamy wódką i przekładamy masa kukułkową .Na górę ciasta wykładamy masę śmietankową i posypujemy startą czekoladą . Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki .
:
Jeśli krem się zważy możemy w innej misce utrzeć pół kostki masła, a następnie dodawać mniejsze porcje zważonej masy i ucierać. Krem powinien się w ten sposób uratować. Można też włożyć miskę z masą na garnek z wrzącą wodą i ucierać czyli tzw. kąpiel wodna do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego :)
Uwielbiam kukułki, ciasto prezentuje się pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń