Bułeczki z karmelem i orzechami wg. Marthy Stewart
Kolejny przepis na wykorzystanie ciasta drożdżowego Marthy bułeczki są mega słodkie, ale wystarczy zmniejszyć ilość cukru w nadzieniu, albo wcale go nie dawać.
ciasto drożdżowe http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-wg-marthy-stewart.html
1. Blachę na duże muffinki obficie smarujemy masłem, w misce mieszamy masło z ciemnym brązowym cukrem, dodajemy sól i ucieramy przez 2 minuty, dodajemy syrop kukurydziany mieszamy dokładnie.
2. Orzechy siekamy na grube kawałki ( niewielka ilość zostawić w całości na wierzch babeczek).
3. Mieszankę cukru, masła i syropu rozłożyć w foremce po 2 łyżeczki następnie ułożyć na niej całe orzechy.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, smarujemy masłem posypujemy jasnym brązowym cukrem i posypujemy orzechami. Dokładnie zawijamy. Dzielimy na 12 części układamy w formie na orzechach i lekko dociskamy pozostawiamy na ok. 60 minut, aż wyrośnie.
5. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 180 C. wyciągamy zaraz po upieczeniu w przeciwnym wypadku karmel przyklei się do blaszki.
Składniki :
ciasto drożdżowe http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-wg-marthy-stewart.html
- 3/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 szklanki orzechów jakie lubicie lekko podprażone
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki lekkiego syropu kukurydzianego
Opis wykonania :
1. Blachę na duże muffinki obficie smarujemy masłem, w misce mieszamy masło z ciemnym brązowym cukrem, dodajemy sól i ucieramy przez 2 minuty, dodajemy syrop kukurydziany mieszamy dokładnie.
2. Orzechy siekamy na grube kawałki ( niewielka ilość zostawić w całości na wierzch babeczek).
3. Mieszankę cukru, masła i syropu rozłożyć w foremce po 2 łyżeczki następnie ułożyć na niej całe orzechy.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, smarujemy masłem posypujemy jasnym brązowym cukrem i posypujemy orzechami. Dokładnie zawijamy. Dzielimy na 12 części układamy w formie na orzechach i lekko dociskamy pozostawiamy na ok. 60 minut, aż wyrośnie.
5. Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 180 C. wyciągamy zaraz po upieczeniu w przeciwnym wypadku karmel przyklei się do blaszki.
Zjadłabym taką na śniadanie - taka ilość cukru od razu by mnie postawiła na nogi ;)
OdpowiedzUsuńTak i dodałaby energii na cały dzień ;)
Usuń