Kurczak po florencku

Kolejny z pysznych i aromatycznych przepisów na kurczaka pochodzący z Włoch :). Jest tradycyjnym daniem piknikowym, przygotowywanym we Florencji.




Składniki :

czas przygotowania 2,5 godz.

  • 1 średni kurczak
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki przesianej maki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku  
  • duża garść natki pietruszki 
  • 1 gałązka rozmarynu  lub suszony
  • 2 listki laurowe
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Opis wykonania :   

1. Kurczaka dzielimy na 8 - 12 części bez skóry (najlepiej oddzielić mięso od kości  skórę i kości zostawiamy na wywar do zupy :). Pietruszkę, rozmaryn i czosnek drobniutko siekamy. Listki laurowe kruszymy.

2. Kawałki kurczaka mieszamy z przyprawami lekko solimy, zalewamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Tak przyrządzone mięso odstawiamy na 2 godziny.

3. Jaja miksujemy ze szczypta soli i pieprzem oraz maka i mlekiem i odstawiamy na pół godziny.

4. Kurczaka odsączamy z marynaty, maczamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.

Smacznego 

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)