Pieczony karczek w ziołach
Świetny przepis dla wszystkich, którzy mają trochę cierpliwości ;), gdyż marynowanie mięsa trwa kilka dni, ale mięso ma później cudowny aromat i rozpływa się w ustach.
Przygotowane mięso przekładamy do odpowiednio pasującego naczynia. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, liść laurowy wraz z zielem i pieprzem oraz solą. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 3 dni.
Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rumiano i pieczemy w piekarniku do miękkości (na ogół czas zależy od ilości mięsa, więc 1,5 godziny w 200 C). Sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli wypływa czerwone osocze, należy dalej piec.
Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Jeżeli mięso za bardzo się rumieni, można je przykryć folią aluminiową.
Upieczony karczek należy ostudzić i dopiero wtedy pokroić. Smacznego.
Składniki :
- 1,5 kg karczku
- 2-3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 łyżek soli
- pieprz mielony
- ostra papryka
- oregano
- majeranek
- przyprawa staropolska
- liść laurowy
- parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Opis przygotowania :
Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy czosnkiem i pozostałymi przyprawami (ilość wg uznania). Następnie mocno obwiązujemy dratwą i formujemy mięso.Przygotowane mięso przekładamy do odpowiednio pasującego naczynia. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, liść laurowy wraz z zielem i pieprzem oraz solą. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 3 dni.
Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rumiano i pieczemy w piekarniku do miękkości (na ogół czas zależy od ilości mięsa, więc 1,5 godziny w 200 C). Sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli wypływa czerwone osocze, należy dalej piec.
Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Jeżeli mięso za bardzo się rumieni, można je przykryć folią aluminiową.
Upieczony karczek należy ostudzić i dopiero wtedy pokroić. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html