Szarlota w kratkę
Bardzo ciekawa odmiana typowej szarlotki :).
na tortownice 26 cm
czas ok 55 minut + 40 minut pieczenie
1.Mieszamy wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem grochu z 2 łyżkami wody i dobrze zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Smarujemy masłem tylko dno formy.
2. Ciasto należy rozwałkować, odkładamy 1/5 ciasta, resztą wykładamy dno i boki formy na wysokość 3 cm.
Nakłuwamy ciasto widelcem i odstawiamy na 20 minut do schłodzenia.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Na ciasto nakładamy przycięty papier i wsypujemy groch, żeby obciążyć ciasto. Zapiekamy 10 minut.
4. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny.
5. Odkładamy 1 łyżkę śmietany. Resztę mieszamy z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Do wymieszanej masy dodajemy zmielone migdały.
6.Ciasto smarujemy białkiem układamy jabłka i zalewamy masą śmietanową. Resztę zostawionego ciasta wałkujemy i kroimy paski i układamy kratkę na wierzchu ciasta, pozostawioną śmietaną smarujemy kratkę. Pieczemy ok. 30 minuto lub tzw suchego patyczka.
7. Posypujemy cukrem pudrem możemy podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub zimną z pysznym ciepłym kremem waniliowym.
Składniki :
na tortownice 26 cm
Ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła
- masło do posmarowania formy
- suszony groch do zapiekania
Na wierzch ciasta :
- 6 jabłek najlepiej renety
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 100 g śmietany kremówki
- 2 jajka
- 1 białko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 75 g mielonych migdałów
Opis wykonania :
czas ok 55 minut + 40 minut pieczenie
1.Mieszamy wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem grochu z 2 łyżkami wody i dobrze zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Smarujemy masłem tylko dno formy.
2. Ciasto należy rozwałkować, odkładamy 1/5 ciasta, resztą wykładamy dno i boki formy na wysokość 3 cm.
Nakłuwamy ciasto widelcem i odstawiamy na 20 minut do schłodzenia.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Na ciasto nakładamy przycięty papier i wsypujemy groch, żeby obciążyć ciasto. Zapiekamy 10 minut.
4. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny.
5. Odkładamy 1 łyżkę śmietany. Resztę mieszamy z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Do wymieszanej masy dodajemy zmielone migdały.
6.Ciasto smarujemy białkiem układamy jabłka i zalewamy masą śmietanową. Resztę zostawionego ciasta wałkujemy i kroimy paski i układamy kratkę na wierzchu ciasta, pozostawioną śmietaną smarujemy kratkę. Pieczemy ok. 30 minuto lub tzw suchego patyczka.
7. Posypujemy cukrem pudrem możemy podawać ciepłą z lodami waniliowymi lub zimną z pysznym ciepłym kremem waniliowym.
Bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuń