Rolada wołowa po filipińsku
Jest wyjątkowo smaczna zaskoczyła mnie w pozytywnym słowa znaczeniu, zawsze jadłam tradycyjne rolady, które szczerze uwielbiam. Jednak postanowiłam wypróbować nowy sposób ich przyrządzenia i teraz często będą gościły na moim talerzu :).
na 8 porcji
czas ok. 4 godzin
1. Umyte mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy. Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z octu, pieprzu zmiażdżonego czosnku. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
2. Jajka i szynkę kroimy w drobna kostkę. Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy jajkiem i szynką , w środku układamy kabanosy i oliwki. Ciasno zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
3. Obsmażone mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekana cebulę, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dodajemy listek laurowy i polewamy mięso pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem.
4. Bulion mieszamy z sokiem pomidorowym, polewamy nim mięso, posypujemy solą, przykrywamy i pieczemy do miękkości ok 40 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem i gotowe :).
Smacznego
Składniki :
na 8 porcji
- 1kg wołowiny (zrazowa lub pierwsza krzyżowa)
- 30 dag chudej szynki
- 30 dag kabanosów
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 4 łyżki pokrojonych na plasterki oliwek
- 1/4 szklanki octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 mięsiste pomidory
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- liść laurowy
- 1 szklanka bulionu może być z kostki
- 1 szklanka soku pomidorowego
- duża cebula
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka soli
Opis wykonania :
czas ok. 4 godzin
1. Umyte mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy. Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z octu, pieprzu zmiażdżonego czosnku. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
2. Jajka i szynkę kroimy w drobna kostkę. Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy jajkiem i szynką , w środku układamy kabanosy i oliwki. Ciasno zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
3. Obsmażone mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekana cebulę, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dodajemy listek laurowy i polewamy mięso pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem.
4. Bulion mieszamy z sokiem pomidorowym, polewamy nim mięso, posypujemy solą, przykrywamy i pieczemy do miękkości ok 40 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem i gotowe :).
Smacznego
Mój groszek :
- mrożony groszek ilość wedle gustu
- łyżeczka masła
- sól,pieprz
- sok z limonki
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html