Domowe biszkopty
Bardzo lubię ten przepis jest szybki i praktycznie nie wymaga zbyt wielu składników. Najważniejsze nie posiada żadnych sztucznych ulepszaczy i środków spulchniających dlatego często robię je dla córci, która je uwielbia.
1. Żółtka ucieramy z połowa podanego cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy następnie dodajemy żółtka i przesiana mąkę, ponownie mieszamy.
2.Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe ciasteczka, możemy również łyżką na wyłożoną pergaminem blachę. Biszkopty pieczemy ok. 13 min. w temp. 200 C
wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe
Składniki :
dla >6 osób- 11 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 4 jajka
- cukier puder do posypania
Opis wykonania :
do 10 min + pieczenie1. Żółtka ucieramy z połowa podanego cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy następnie dodajemy żółtka i przesiana mąkę, ponownie mieszamy.
2.Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe ciasteczka, możemy również łyżką na wyłożoną pergaminem blachę. Biszkopty pieczemy ok. 13 min. w temp. 200 C
wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe
Fajny i prosty przepis - koniecznie do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Domowe biszkopty są przepyszne. Takie delikatne i mięciutkie. Mniam! :)
OdpowiedzUsuń