Chleb z ciecierzycy
Z racji tego, że nie jadam pieczywa praktycznie wcale znalazłam przepis, który usatysfakcjonuje wszystkich będących na diecie i mających ten sam problem co ja. Chleb jest bardzo smaczny zawiera dużo białka i można nim zastąpić zwykłe pieczywo.
1. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, żółtko ucieramy z masłem na puszysta masę.
2. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy - powstanie dosyć sucha sypka masa.
3. Masę dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy nasiona słonecznika.
4. Formę na keksa dobrze smarujemy masłem i oprószamy mąką oczywiście z ciecierzycy, ciasto wykładamy i pieczemy 40 minut w 160 C.
Składniki :
- 160 g maki z ciecierzycy
- 40 g mielonych migdałów
- 80 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki nasion słonecznika lub dyni
Opis wykonania :
1. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, żółtko ucieramy z masłem na puszysta masę.
2. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy - powstanie dosyć sucha sypka masa.
3. Masę dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy nasiona słonecznika.
4. Formę na keksa dobrze smarujemy masłem i oprószamy mąką oczywiście z ciecierzycy, ciasto wykładamy i pieczemy 40 minut w 160 C.
Musiał bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńMa bardzo ciekawy smak i jest smaczny :)
UsuńSuper przepis, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńO, podoba mi się :) będę musiała taki upiec :)
OdpowiedzUsuńProszę o informację czy migdały były bez skórki (blanszowane ) czy też całe. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPani Jolanto użyłam gotowych kupionych już zmielonych :) ale na ogół nie bawię się w blanszowanie jeżeli dodaje je do wypieków mielone.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane 5 białek i jedno żółtko.
OdpowiedzUsuńW wykonaniu pkt 2 jest podane do masy z żółtek dodajemy mąkę... to ile tych żółtek?
W pkt. Pierwszym żółtko ucieramy z masłem i do tego dodajemy mąkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)
UsuńPozdrawiam.