Surówka z białej rzepy
Kapusta właściwa typowa to prawidłowa nazwa :) Rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą jest podgatunkiem kapusty i należy do rodziny kapustowatych. A czy wiecie, że wywar z liści jest stosowany jako odżywka do włosów przetłuszczających się i z łupieżem i do tego wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu? Jest zapomnianym, ale jakże cennym i zdrowym warzywem. Dlatego tez postanowiłam ją trochę przypomnieć w wersji surówki, jak najmniej przetworzonej :).
Składniki:
- biała rzepa, ok. 300 g
- koperek, 0,5 pęczka
- cebula średnia, 1 sztuka
- ogórki kiszone, 2 sztuki
- jabłka, 2 sztuki
- sól, pieprz, cukier, po szczypcie
- woda, 3 łyżki
- olej, 4 łyżki
- sok z cytryny, 1 łyżka
Opis przygotowania :
1. Rzepę zetrzeć na tarce, jabłka pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki pokroić w drobną kosteczkę.2. Koperek posiekać, dodać sok z cytryny, olej i wodę, wymieszać. Dodać do surówki i dobrze połączyć.
I gotowe. Proste, szybkie, smaczne, a najważniejsze, że zdrowe.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html