Surówka z białej rzepy



Kapusta właściwa typowa to prawidłowa nazwa :) Rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą jest podgatunkiem kapusty i  należy do rodziny kapustowatych. A czy wiecie, że wywar z liści jest stosowany jako odżywka do włosów przetłuszczających się i  z łupieżem i do tego wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu? Jest zapomnianym, ale jakże cennym i zdrowym warzywem. Dlatego tez postanowiłam ją trochę przypomnieć w wersji surówki, jak najmniej przetworzonej :).



Składniki:

  • biała rzepa, ok. 300 g 
  • koperek, 0,5 pęczka 
  • cebula średnia, 1 sztuka
  • ogórki kiszone, 2 sztuki
  • jabłka, 2 sztuki
  • sól, pieprz, cukier, po szczypcie
  • woda, 3 łyżki 
  • olej, 4 łyżki 
  • sok z cytryny, 1 łyżka

Opis przygotowania :

1. Rzepę zetrzeć na tarce, jabłka pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki pokroić w drobną kosteczkę.

2. Koperek posiekać, dodać sok z cytryny, olej i wodę, wymieszać. Dodać do surówki i dobrze połączyć. 


I gotowe. Proste, szybkie, smaczne, a najważniejsze, że zdrowe.

Smacznego :)



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)