Ciasto drożdżowe wg. Marthy Stewart - recenzja robota First
Ten przepis jest jedna z wersji przepisu Bakera Setha Greenberga.
Mam swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, ale postanowiłam wypróbować ten przepis za względu na pyszne bułeczki jakie zobaczyłam w jednym z odcinków " Martha piecze ". Bardzo fajny przepis minus 3-4 godzinne oczekiwanie ;), aż wyrośnie.
1. Drożdże mieszamy w miseczce z wodą i odstawiamy.
2. Za pomocą miksera ja używam dużego robota kuchennego wyrabiamy na puszysta masę masło i cukier. Dodajemy po jednym żółtku pamiętając by za każdym razem dobrze połączyć składniki.
3. Następnie dodajemy ocet i wanilię i dobrze wyrabiamy, powoli dodajemy śmietanę i drożdże (pamiętajmy wyrabiamy po każdym dodanym składniku).
4. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do ciasta i mieszamy tak długo aż powstanie z ciasta kulka. ( Zwykłym mikserem nie jest to możliwe, gdyż nie da sobie z tym rady jeżeli nie macie większego robota musicie zrobić to zagniatając ciasto ręcznie ).
5. Wyrobione ciasto wkładamy do uprzednio posypanej mąką miski i przykrywamy folią spożywczą na 3-4 godziny, możemy również wstawić je na noc do lodówki, ale rano musimy odczekać, aż ciasto nabierze temperatury pokojowej.
Moja recenzja :
Postanowiłam zakupić sobie robota tak na rynku jest duży wybór jak pod względem jakości tak i ceny. Nie chciałam wydać dużo i postanowiłam, że max. wydam 500 zł i znalazłam takiego robota :
ROBOT KUCHENNY FIRST 5259
Wysoka jakość wykonania.
Trwała obudowa
Bardzo duża moc max. 1200W, zapewnia efektywną pracę
Wyjmowana nierdzewna duża misa do mieszania o pojemności 6,5l.
Osłona Rozbryzgowa - osłona chroni przed rozpryskiwaniem się ciasta - osłona posiada uchylane okienko dzięki któremu podczas pracy robota można dosypywać składniki.
Unikalny planetarny system obrotowy (Planetarny system obrotowy z misą i mieszadłem obracającymi się w przeciwnych kierunkach miesza wszystkie składniki równomiernie i dokładnie)
10 stopniowa regulacja prędkości.
Dodatkowo praca pulsacyjna.
Uchylne zamocowanie mieszalnika pozwala na łatwe wkładanie misy i wymianę akcesoriów
Bogate wyposażenie, akcesoria w komplecie:
-ubijak do białka
-mieszadło do lekkich ciast
-ugniatacz do ciężkiego ciasta
Urządzenie łatwe w obsłudze i proste w czyszczeniu Gwarancja dwa lata
No i po dłuższym zastanowieniu skusiłam się dużą mocą i misą co dla mnie miało przeważająca decyzje o zakupie :)
Powiem tak jak na ta cenę wraz z przesyłka dałam za niego 409 zł. Jest naprawdę dobry ma solidną obudowę wykonaną z dobrej jakości "plastkiku ", Mieszadła wykonane z metalu solidne, misa świetna, duża i głęboka, wykonana z grubej nierdzewki. Osłona wykonana z cienkiego plastiku, ale mimo to dobrej jakości. Ogólnie bardzo fajny chociaż nie liczcie, że dobrze wyrobi na puszysta masę małą ilość masła z cukrem, gdyż co chwile trzeba zgarniać na środek masę by dobrze ją wyrobił, a to jest trochę irytujące jak dla mnie :/. Przy większych ilościach jest świetny. Ciasto drożdżowe wyrobił rewelacyjnie.
Ogólna ocena to 7/10
Wady : krótki kabel,
Mam swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, ale postanowiłam wypróbować ten przepis za względu na pyszne bułeczki jakie zobaczyłam w jednym z odcinków " Martha piecze ". Bardzo fajny przepis minus 3-4 godzinne oczekiwanie ;), aż wyrośnie.
Składniki :
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 170 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru kryształu
- 2 duże żółtka
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej
Opis wykonania :
1. Drożdże mieszamy w miseczce z wodą i odstawiamy.
2. Za pomocą miksera ja używam dużego robota kuchennego wyrabiamy na puszysta masę masło i cukier. Dodajemy po jednym żółtku pamiętając by za każdym razem dobrze połączyć składniki.
3. Następnie dodajemy ocet i wanilię i dobrze wyrabiamy, powoli dodajemy śmietanę i drożdże (pamiętajmy wyrabiamy po każdym dodanym składniku).
4. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do ciasta i mieszamy tak długo aż powstanie z ciasta kulka. ( Zwykłym mikserem nie jest to możliwe, gdyż nie da sobie z tym rady jeżeli nie macie większego robota musicie zrobić to zagniatając ciasto ręcznie ).
5. Wyrobione ciasto wkładamy do uprzednio posypanej mąką miski i przykrywamy folią spożywczą na 3-4 godziny, możemy również wstawić je na noc do lodówki, ale rano musimy odczekać, aż ciasto nabierze temperatury pokojowej.
Moja recenzja :
Postanowiłam zakupić sobie robota tak na rynku jest duży wybór jak pod względem jakości tak i ceny. Nie chciałam wydać dużo i postanowiłam, że max. wydam 500 zł i znalazłam takiego robota :
ROBOT KUCHENNY FIRST 5259
Oto jego parametry:
Wysoka jakość wykonania.
Trwała obudowa
Bardzo duża moc max. 1200W, zapewnia efektywną pracę
Wyjmowana nierdzewna duża misa do mieszania o pojemności 6,5l.
Osłona Rozbryzgowa - osłona chroni przed rozpryskiwaniem się ciasta - osłona posiada uchylane okienko dzięki któremu podczas pracy robota można dosypywać składniki.
Unikalny planetarny system obrotowy (Planetarny system obrotowy z misą i mieszadłem obracającymi się w przeciwnych kierunkach miesza wszystkie składniki równomiernie i dokładnie)
10 stopniowa regulacja prędkości.
Dodatkowo praca pulsacyjna.
Uchylne zamocowanie mieszalnika pozwala na łatwe wkładanie misy i wymianę akcesoriów
Bogate wyposażenie, akcesoria w komplecie:
-ubijak do białka
-mieszadło do lekkich ciast
-ugniatacz do ciężkiego ciasta
Urządzenie łatwe w obsłudze i proste w czyszczeniu Gwarancja dwa lata
No i po dłuższym zastanowieniu skusiłam się dużą mocą i misą co dla mnie miało przeważająca decyzje o zakupie :)
Powiem tak jak na ta cenę wraz z przesyłka dałam za niego 409 zł. Jest naprawdę dobry ma solidną obudowę wykonaną z dobrej jakości "plastkiku ", Mieszadła wykonane z metalu solidne, misa świetna, duża i głęboka, wykonana z grubej nierdzewki. Osłona wykonana z cienkiego plastiku, ale mimo to dobrej jakości. Ogólnie bardzo fajny chociaż nie liczcie, że dobrze wyrobi na puszysta masę małą ilość masła z cukrem, gdyż co chwile trzeba zgarniać na środek masę by dobrze ją wyrobił, a to jest trochę irytujące jak dla mnie :/. Przy większych ilościach jest świetny. Ciasto drożdżowe wyrobił rewelacyjnie.
Ogólna ocena to 7/10
Wady : krótki kabel,
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html