Babeczki z cynamonem
Jeden z przepisów na wykorzystanie ciasta drożdżowego, kocham cynamon i mogłabym go dodawać do wszystkiego, w sumie ja jestem jak to zwie mój mąż "wszystkożerna " :D i chyba nie ma dania, którego bym nie lubiła.
Porcja ciasta drożdżowego
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-wg-marthy-stewart.html
1. Mieszamy ze sobą cukier, cynamon i sól.
2. Wałkujemy ciasto na prostokąt, smarujemy je roztopionym
masłem i posypujemy 1/3 szklanki mieszanki cukru i cynamonu.
3. Ciasto ciasno zwijamy kroimy na 12 porcji i układamy w blaszce na duże muffinki wysmarowanej dobrze masłem, jeżeli nie mamy pieczemy w blaszce na 12 muffinek, ale ciasto wówczas dzielimy na 24 porcje. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 45 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut przy mniejszych należy pilnować czasu ok. 15 minut by zbytnio się nie przypiekły z wierzchu.
5. Po upieczeniu wyjmujemy i lekko schładzamy, smarujemy w pozostałym roztopionym maśle i obtaczamy w cukrze.
Bułeczki są bardzo słodkie, jeżeli nie lubicie takich zmniejszcie ilość cukru, najlepiej użyć bardzo drobnego do wypieków.
Składniki :
Porcja ciasta drożdżowego
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-wg-marthy-stewart.html
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka cukru może być brązowy
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Opis wykonania :
1. Mieszamy ze sobą cukier, cynamon i sól.
2. Wałkujemy ciasto na prostokąt, smarujemy je roztopionym
masłem i posypujemy 1/3 szklanki mieszanki cukru i cynamonu.
3. Ciasto ciasno zwijamy kroimy na 12 porcji i układamy w blaszce na duże muffinki wysmarowanej dobrze masłem, jeżeli nie mamy pieczemy w blaszce na 12 muffinek, ale ciasto wówczas dzielimy na 24 porcje. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 45 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut przy mniejszych należy pilnować czasu ok. 15 minut by zbytnio się nie przypiekły z wierzchu.
5. Po upieczeniu wyjmujemy i lekko schładzamy, smarujemy w pozostałym roztopionym maśle i obtaczamy w cukrze.
Bułeczki są bardzo słodkie, jeżeli nie lubicie takich zmniejszcie ilość cukru, najlepiej użyć bardzo drobnego do wypieków.
Uwielbiam drożdżowe cynamonowe bułeczki! :) Obok mnie jest cukiernia, które sprzedaje obłędne, ale chyba w najbliższym czasie sama je zrobię :)
OdpowiedzUsuńTak cynamonowe bułeczki mogłabym jeść bez końca .... :)
Usuń