Wieprzowina po gospodarsku
Wspaniała pieczeń na niedzielny obiad, pyszna, soczysta naprawdę godna polecenia.
na 8 porcji
1. Mięso myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwii, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2. Po tym czasie należy związać pieczeń dratwą i odpowiednio uformować. Rumienimy na patelni z każdej strony ( ja tego nie robiłam ), przekładamy do brytfanki, skrapiamy rumem lub wódką, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 minut.
3. Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, przelewamy na sitku wrzątkiem i układamy wokół mięsa razem z cebulkami (po 25 minutach pieczenia ), dodajemy listek laurowy, przyprawiamy ziemniaczki solą i pieprzem, posypujemy szałwią i tymiankiem ja dodałam świeży, a na wierzch układamy gałązki pietruszki, podlewamy bulionem.
4. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Miękkie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć ok. 5 - 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.
Pychota
Składniki :
na 8 porcji
- 1 kg karkówki
- 1kg niedużych ziemniaków
- pęczek cebulki dymki lub kilka szalotek
- pęczek natki pietruszki
- po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i szałwii
- pokruszony liść laurowy
- łyżeczka soku z cytryny
- kieliszek rumu lub wódki
- 1/2 szklanki bulionu
- smalec
- sól,pieprz
Opis wykonania :
1. Mięso myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku i szałwii, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2. Po tym czasie należy związać pieczeń dratwą i odpowiednio uformować. Rumienimy na patelni z każdej strony ( ja tego nie robiłam ), przekładamy do brytfanki, skrapiamy rumem lub wódką, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 25 minut.
3. Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, przelewamy na sitku wrzątkiem i układamy wokół mięsa razem z cebulkami (po 25 minutach pieczenia ), dodajemy listek laurowy, przyprawiamy ziemniaczki solą i pieprzem, posypujemy szałwią i tymiankiem ja dodałam świeży, a na wierzch układamy gałązki pietruszki, podlewamy bulionem.
4. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Miękkie mięso wyjmujemy i dajemy mu odpocząć ok. 5 - 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.
Pychota
wygląda niesamowicie apetycznie i dokładnie na niedzielny obiad pasuje. Zgadzam się. Moi mięsożercy byliby wniebowzięci. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń