Falafel z ciecierzycy

Kolejna propozycja to falafel z ciecierzycy trochę zapomnianej zwanej również grochem włoskim. Przedstawię falafel na dwa sposoby z wykorzystaniem przepisu podstawowego.



Składniki : 



  • 200 g suszonej ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4  strąka  czerwonej papryki chili
  • natka pietruszki
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • szczypta mielonej kolendry i kminku

Opis wykonania :

1. Ciecierzycę moczymy przez 12 godzin, następnie przepłukujemy  i rozdrabniamy w robocie kuchennym.

2. Cebulę, czosnek, pietruszkę i chili drobno rozdrabniamy i dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy nie żałujemy soli i pieprzu.

3. Z ciasta formujemy kotleciki, układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 C do uzyskania złoto - brązowego koloru i gotowe szybkie, tanie i smaczne.

Możemy również obsmażyć je na bardzo gorącym oleju i wstawić do piekarnika na ok. 8 minut.





Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)