Kawowy placek z kokosem
Lubię bardzo ten przepis. Nazywam go "oszukanym cappuccino". Ciasto w sam raz dla tych, którzy lubią ciasta z dodatkiem kawy i nie tylko.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Uwaga! Rośnie. Następnie dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąkę z budyniem (budyń należy przesypać do szklanki. Jeżeli jest go mniej niż pół szklanki, należy uzupełnić mąką ziemniaczaną). Ciasto delikatnie mieszamy, pieczemy 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp. 180 C.
Ostudzić i przekroić na 2 części.
Ubijamy białka z cukrem. Po dobrym ubiciu dodajemy kokos i pieczemy placek ok. 30 minut w 180 C. Studzimy.
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, mąkę, cukier. Dodajemy do gotującego się mleka i po ugotowaniu studzimy.
Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i dobrze ucieramy.
Na spód dajemy placek czekoladowy, następnie masa. Na masę kładziemy placek kokosowy, znów dajemy masę i placek czekoladowy. Całość polewamy polewą.
Wszystko razem gotujemy do rozpuszczenia, studzimy i wylewamy na placek.
Składniki :
Ciasto czekoladowe
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 budynie czekoladowe
- mąka ziemniaczana do uzupełnienia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
Ubijamy pianę z białek i dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Uwaga! Rośnie. Następnie dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąkę z budyniem (budyń należy przesypać do szklanki. Jeżeli jest go mniej niż pół szklanki, należy uzupełnić mąką ziemniaczaną). Ciasto delikatnie mieszamy, pieczemy 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp. 180 C.
Ostudzić i przekroić na 2 części.
Ciasto Kokosowe
- 6 białek (żółtka przychodzą do masy)
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka kokosu
Ubijamy białka z cukrem. Po dobrym ubiciu dodajemy kokos i pieczemy placek ok. 30 minut w 180 C. Studzimy.
Masa
- 1 i 1/2 kostki masła
- 6 żółtek
- 1 łyżka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, mąkę, cukier. Dodajemy do gotującego się mleka i po ugotowaniu studzimy.
Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i dobrze ucieramy.
Na spód dajemy placek czekoladowy, następnie masa. Na masę kładziemy placek kokosowy, znów dajemy masę i placek czekoladowy. Całość polewamy polewą.
Polewa
- 1/3 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
Wszystko razem gotujemy do rozpuszczenia, studzimy i wylewamy na placek.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZarówno nazwa, jak i zdjęcie wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńmniam :) wygląda apetycznie, uwielbiam wszystko co jest z kokosem:)
OdpowiedzUsuń