Wafelki kajmakowe
Witam Was
Pogoda za oknami niezbyt wiosenna, postanowiłam ją troszkę osłodzić. Domowa masa kajmakowa, trochę zapomniana i wyparta przez "gotowce". Nie lubię kupnych, bo mają grudki, które za nic nie idzie rozrobić i wcale mi nie smakują. No tak... domowa wiadomo lepsza, ale monotonna w przygotowaniu. Czy warto? Uwierzcie, że tak :)
Składniki:
- wafle, 2 opakowania
- masło, 1 kostka
- tłuste mleko 3,2 %, 1,5 l
- cukier kryształ, 2 i 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- sok z cytryny, 1 łyżka
Opis przygotowania :
1. Mleko gotować z cukrem i cukrem waniliowym 2,5 - 3 godziny na małym ogniu, często mieszając. Kiedy masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru, zestawić z ognia i lekko wystudzić. Dodać posiekane masło i sok z cytryny, składniki zmiksować.
2. Wafle smarować ciepłym kremem i układać jeden na drugim, lekko dociskając (wierzchniego wafla nie smarujemy). Całość docisnąć deseczką, obciążyć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić.
Prawda, że proste wystarczy trochę cierpliwości i pyszna masa kajmakowa gotowa.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html