Wafelki kajmakowe

 

 

Witam Was
Pogoda za oknami niezbyt wiosenna, postanowiłam ją troszkę osłodzić. Domowa masa kajmakowa, trochę zapomniana i wyparta przez "gotowce". Nie lubię kupnych, bo mają grudki, które za nic nie idzie rozrobić i wcale mi nie smakują. No tak... domowa wiadomo lepsza, ale monotonna w przygotowaniu. Czy warto? Uwierzcie, że tak :)



Składniki:

  • wafle, 2 opakowania 
  • masło, 1 kostka 
  • tłuste mleko 3,2 %, 1,5 l 
  • cukier kryształ, 2 i 1/2 szklanki 
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie 
  • sok z cytryny, 1 łyżka

Opis przygotowania :

1. Mleko gotować z cukrem i cukrem waniliowym 2,5 - 3 godziny na małym ogniu, często mieszając. Kiedy masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru, zestawić z ognia i lekko wystudzić. Dodać posiekane masło i sok z cytryny, składniki zmiksować.

2. Wafle smarować ciepłym kremem i układać jeden na drugim, lekko dociskając (wierzchniego wafla nie smarujemy). Całość docisnąć deseczką, obciążyć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić.


Prawda, że proste wystarczy trochę cierpliwości i pyszna masa kajmakowa gotowa.

Smacznego :)


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)