Brzoskwiniowy przekładaniec
Bardzo ciekawe ciasto. Można je jeść i jeść, i nie ma się dosyć :)
Składniki
Biszkopt :
- jajka, 6 szt
- cukier kryształ, 1 szklanka
- mąka pszenna, 1 szklanka
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Masa brzoskwiniowa:
- brzoskwinie, 1 puszka
- żelatyna, 4 łyżeczki
- cukier waniliowy, 1/2 opakowania (8 g)
Masa jogurtowa:
- jogurt naturalny, 4 szklanki
- żelatyna, 4 łyżeczki
- cukier kryształ, 8 łyżek
- cukier waniliowy, 1/2 opakowania (8 g)
- herbatniki, 1 opakowania (250 g)
Polewa :
- margaryna, 125 g
- cukier puder, 5 łyżek
- kakao, 2 łyżki
- śmietana 12-18 %, 2 łyżki
Opis przygotowania:
Biszkopt
ja użyłam połowę proporcji, gdyż nie lubię zbyt wysokiego spodu
Białka ubić, dodając cukier, następnie żółtka oraz przesianą mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wlać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 cm x 36 cm. Piec ok. 30 minut w 170 C
Masa brzoskwiniowa
użyłam podwójnej porcji
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Brzoskwinie zmiksować z sokiem, dodać cukier i żelatynę, wymieszać.
Masa jogurtowa
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jogurt połączyć z cukrem, dobrze roztrzepać, dodać żelatynę i wymieszać.
Na ostudzony biszkopt wylać tężejącą masę brzoskwiniową i włożyć ciasto do lodówki. Następnie na masę brzoskwiniową wylać masę jogurtową. Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej.
Składniki polewy podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić i polać wierzch herbatników.
Masa brzoskwiniowa
użyłam podwójnej porcji
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Brzoskwinie zmiksować z sokiem, dodać cukier i żelatynę, wymieszać.
Masa jogurtowa
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jogurt połączyć z cukrem, dobrze roztrzepać, dodać żelatynę i wymieszać.
Na ostudzony biszkopt wylać tężejącą masę brzoskwiniową i włożyć ciasto do lodówki. Następnie na masę brzoskwiniową wylać masę jogurtową. Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej.
Składniki polewy podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić i polać wierzch herbatników.
SMACZNEGO :)
Wygląda wspaniale, bardzo mi się podoba ta słoneczna masa :)
OdpowiedzUsuń