Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem
Dziś na obiadek zrobiłam pyszną zapiekankę, która jest bardzo smaczna i nawet szybka w wykonaniu. Lubię zapiekanki z warzywami i mięsem :) nazywam je wtedy "dwa w jednym" :)
3. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i układać warstwami: naprzemiennie warzywa i mięso mielone. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
4. W garnku rozgrzać olej i zrumienić szynkę. Posypać mąką i wymieszać. Wlać mleko, połączone z bulionem warzywnym (moja rada na szybki bulion: pół kostki drobiowej lub warzywnej na szklankę wody) i gotować do uzyskania kremowego sosu. Podgrzewamy ok. 5 minut. Dodajemy starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Sos serowy z szynką wylewamy na zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy, aż wierzch zapiekanki się zetnie i przyrumieni.
Smacznego :)
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 250 g brokułów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 400 g mieszanego mielonego mięsa
- sól, pieprz
- po 1 łyżce przyprawy curry, suszonego tymianku, słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 100-200 g szynki pokrojonej w kosteczkę
- 25 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 125 g świeżo startego sera ementaler
- tłuszcz do formy
Opis przygotowania:
4. W garnku rozgrzać olej i zrumienić szynkę. Posypać mąką i wymieszać. Wlać mleko, połączone z bulionem warzywnym (moja rada na szybki bulion: pół kostki drobiowej lub warzywnej na szklankę wody) i gotować do uzyskania kremowego sosu. Podgrzewamy ok. 5 minut. Dodajemy starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Sos serowy z szynką wylewamy na zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy, aż wierzch zapiekanki się zetnie i przyrumieni.
Smacznego :)
Mimo ze nie przapadam za kalafiorem, ta zapiekanka wygląda tak ciekawie, że chyba się skuszę:)))
OdpowiedzUsuń