Opiekany solony śledź

Bardzo ciekawy przepis. Ryba jest bardzo smaczna i ma zaskakujący smak ;). Ja osobiście bardzo lubię śledzie w praktycznie każdej odsłonie, jedynie nie przemawiają do mnie śledzie w śmietanie, ale to kwestia smaku :).








Składniki :

  • Śledź solony Matias, 10 płatów
  • mleko (do namoczenia śledzi)
  • cebula, 8 sztuk
  • jajko, 2 sztuki
  • mąka (do panierki)
  • bułka tarta (do panierki)
  • olej (do smażenia)

Zalewa :

  • woda, 3 szklanki
  • ocet, 1/2 szklanki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • ziele angielskie, 3-4 sztuki
  • pieprz czarny cały, 3-4 sztuki
  • liść laurowy, 2-3 listki


Opis wykonania :

Śledzie moczymy w mleku w proporcji 1/1 z wodą przez ok. 30 minut. Następnie należy je odcedzić i osuszyć.
Cebulę kroimy i dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu na małym ogniu, aż będzie miękka.
Śledzie kroimy na kawałki, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy. 

Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zalewa musi być zimna.
Układamy w naczyniu na przemian rybę i cebulę. Zalewamy zalewą i odstawimy na 2 dni

Polecam wszystkim smakoszom rybek.  


 

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)