Opiekany solony śledź
Bardzo ciekawy przepis. Ryba jest bardzo smaczna i ma zaskakujący smak ;). Ja osobiście bardzo lubię śledzie w praktycznie każdej odsłonie, jedynie nie przemawiają do mnie śledzie w śmietanie, ale to kwestia smaku :).
Cebulę kroimy i dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu na małym ogniu, aż będzie miękka.
Śledzie kroimy na kawałki, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy.
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zalewa musi być zimna.
Układamy w naczyniu na przemian rybę i cebulę. Zalewamy zalewą i odstawimy na 2 dni
Polecam wszystkim smakoszom rybek.
Składniki :
- Śledź solony Matias, 10 płatów
- mleko (do namoczenia śledzi)
- cebula, 8 sztuk
- jajko, 2 sztuki
- mąka (do panierki)
- bułka tarta (do panierki)
- olej (do smażenia)
Zalewa :
- woda, 3 szklanki
- ocet, 1/2 szklanki
- cukier, 3/4 szklanki
- ziele angielskie, 3-4 sztuki
- pieprz czarny cały, 3-4 sztuki
- liść laurowy, 2-3 listki
Opis wykonania :
Śledzie moczymy w mleku w proporcji 1/1 z wodą przez ok. 30 minut. Następnie należy je odcedzić i osuszyć.Cebulę kroimy i dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu na małym ogniu, aż będzie miękka.
Śledzie kroimy na kawałki, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy.
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zalewa musi być zimna.
Układamy w naczyniu na przemian rybę i cebulę. Zalewamy zalewą i odstawimy na 2 dni
Polecam wszystkim smakoszom rybek.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html