Pieczeń koperkowa
Kolejny przepis na pyszną pieczeń w sam raz na obiad lub kolację.
Składniki :
- 1 kg mięsa mielonego
- szklanka bułki tartej
- szklanka bulionu warzywnego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Opis wykonania :
1. Bułkę wsypujemy do miski, zalewamy zimnym bulionem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Do bułki dodajemy mięso, jajka, mąkę, koperek, sól i pieprz, mieszamy i dokładnie wyrabiamy.
2. Formę keksową smarujemy i oprószamy bułką, wkładamy mięso, wyrównujemy i polewamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy kolejne 30 minut.
3. By pieczeń się nie kruszyła należy ją lekko ostudzić i dopiero kroić. Smacznego
Justynko ... nie można nadążyć za Tobą...tyle przepisów w jeden dzień... :)... a pieczeń <3
OdpowiedzUsuńMałe opóźnienie związane z brakiem czasu ;) na publikacje
UsuńBardzo lubię takie domowe pieczenie, świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapki :D
OdpowiedzUsuńFajna pieczeń! i prosty przepis!
OdpowiedzUsuń