Kruche domowe ciasteczka
Lubicie domowe ciasteczka? Ja je uwielbiam :) Te sklepowe nawet nie mogą się z nimi mierzyć. Jest to przepis mojej mamy, który ma chyba z 30 lat :)
Składniki dla 8 osób:
- mąka tortowa, 50 dag
- masło o temperaturze pokojowej, 35 dag
- cukier puder, 15 dag
- żółtka, 2 sztuki
krem:
- kakao, 2 łyżki
- margaryna, 1/4 kostki
- cukier waniliowy, 1 opakowanie zwykłe
- woda, 1/4 szklanki
- cukier, 1/2 szklanki
- mleko w proszku niegranulowane, 1,5 szklanki
Opis przygotowania :
Czas przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta należy wymieszać i wyrobić .Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm
i wykrawać. Układać na blaszce, piec w 180 C ok. 12 minut na kolor słomkowy. Wykładać na płaską tackę, by ciastka się nie pogięły, przekładać kremem
bądź dżemem. Na końcu udekorować.
Krem czekoladowy:
Krem czekoladowy:
Rozpuścić margarynę z cukrem, kakao, cukrem waniliowym i wodą. Odstawić. Do gorącego kremu dodać mleko w proszku i wymieszać. Lekko
przestudzonym kremem przekładać ciasteczka.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html