Szarlotka w cieście kruchym
Jest to jedna z moich ulubionych odmian szarlotki zwłaszcza jeszcze ciepła z pysznymi waniliowymi lodami mmm... pochodzi z książki Ciasta słodkie i wytworne z 1991 roku, która zawiera wiele sprawdzonych i świetnych przepisów.
1. Mąkę przesiewamy łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i margaryną, siekamy. Żółtka ucieramy z częścią cukru i śmietana oraz kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy do mąki lekko zagniatamy.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy jedna część i układamy na uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce (średnia blacha ). Smarujemy ciasto białkiem i posypujemy bułką tartą następnie nakłuwamy widelcem.
3. Obrane jabłka kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i podlewamy 4 łyżkami wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą lekko rozgotowane dodajemy cukier i dusimy już bez przykrycia kilka minut. Po wyłączeniu gazu dodajemy cynamon i dobrze mieszamy. Studzimy.
4. Ostudzone jabłka wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem i ponownie nakłuwamy widelcem.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 45 minut .
Składniki :
Ciasto :
- 70 dag ( 4 szklanki ) maki pszennej
- 20 dag ( 1 szklanka )cukru pudru
- 3 jajka
- 25 dag masła lub margaryny
- 7 dag ( 1/4 szklanki ) śmietany
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie :
- 1 i 1/2 kg jabłek najlepiej reneta lub antonówka
- 37 dag (1i 1/2 szklanki ) cukru kryształu
- 2 łyżeczki cynamonu
Opis wykonania :
1. Mąkę przesiewamy łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i margaryną, siekamy. Żółtka ucieramy z częścią cukru i śmietana oraz kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy do mąki lekko zagniatamy.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy jedna część i układamy na uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce (średnia blacha ). Smarujemy ciasto białkiem i posypujemy bułką tartą następnie nakłuwamy widelcem.
3. Obrane jabłka kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i podlewamy 4 łyżkami wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy jabłka będą lekko rozgotowane dodajemy cukier i dusimy już bez przykrycia kilka minut. Po wyłączeniu gazu dodajemy cynamon i dobrze mieszamy. Studzimy.
4. Ostudzone jabłka wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem i ponownie nakłuwamy widelcem.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 45 minut .
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam szarlotkę, ale bez lodów...