Ciasteczka czekoladowe
Uwielbiam te ciastka, ten cudowny czekoladowy smak i zapach, który czuć w całym domu i tylko każdy czeka, aż się upieką i w sumie muszę je robić z 2 porcji bo nie zdążą jeszcze ostygnąć, a już ich nie ma :) i tę kruchość, które utrzymują zamknięte nawet długi czas w puszce, ale na to nie liczcie : )
na 12 dużych ciastek
czas 20 min + pieczenie
1. Ubijamy masło, cukier, sól i wanilię (ja dodałam pastę z wanilii)na puszystą masę mikserem. Dodajemy jajko i mleko mieszamy.
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę i orzechy grubo siekamy i także dodajemy do masy i wszystko dobrze wyrabiamy.
3. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy ciasteczka i lekko je spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 180 C.
Upieczone wykładamy i studzimy.
Gotowe :)
Składniki :
na 12 dużych ciastek
- 120 g miękkiego masła
- 80 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 1 jajko
- 150 g pszennej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g ciemnego kakao
- 100g ciemnej czekolady (70 % kakao)
- 60 g niesolonych orzechów makadamia lub laskowych
- 3 łyżki mleka
Opis wykonania :
czas 20 min + pieczenie
1. Ubijamy masło, cukier, sól i wanilię (ja dodałam pastę z wanilii)na puszystą masę mikserem. Dodajemy jajko i mleko mieszamy.
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę i orzechy grubo siekamy i także dodajemy do masy i wszystko dobrze wyrabiamy.
3. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy ciasteczka i lekko je spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 180 C.
Upieczone wykładamy i studzimy.
Gotowe :)
dobry dodatek w postaci orzechów - i nie włoskich jak często się spotyka :)
OdpowiedzUsuń