Tort śmietankowy z mango
Pyszny i niezwykły smak tego tortu zadziwi nie jednego smakosza tego niezwykłego owocu. Największym obszarem uprawnym tego owocu są Indie. W dawnych pismach sanskryckich wymieniano je jako święty owoc.
na tortownicę 26 cm
45 minut 12 godzin chłodzenie, 15-20 minut pieczenie
1. Zagniatamy ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, 2 łyżek cukru, 1torebki cukru waniliowego, jajka i 2 łyżek wody (jeżeli chcemy by ciasto było słodsze dodajmy więcej cukru ). Formujemy kule owijamy folią i chłodzimy 30 minut.
2. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy, dno smarujemy masłem, układamy ciasto i brzegi na wysokość 3 cm na ciasto nakładamy pergamin i obciążamy grochem. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 C. Wykładamy i studzimy.
3. Obieramy mango, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem cytrynowym. Następnie rozdrabniamy w melakserze z żółtkami i reszta cukru na puree.
4. Żelatynę w płatkach moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut następnie odciskamy z wody i dodajemy do 3 łyżek podgrzanego soku jabłkowego, rozpuszczamy dodajemy resztę soku jabłkowego i wlewamy wszystko do pure. ( Jeżeli chodzi o żelatynę sypką zalewamy zimną wodą tak by żelatyna napęczniała dodajemy do gorącego soku i dobrze rozrabiamy ). Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
5. Roztapiamy czekoladę i smarujemy dokładnie ciasto. Następnie ubijamy 400 g śmietanki i mieszamy z lekko ściętym puree z mango.Wykładamy na ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Galaretkę rozrabiamy w 900 ml gorącej wody, odstawiamy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy na minimum 10 godzin by masa się dobrze ścięła. Dekorujemy według uznania.
Ciasto ogólnie jest mało słodkie jeżeli chcemy by było słodsze należy zwiększyć ilość cukru w cieście, użyć mlecznej czekolady i dodać więcej cukru do masy. Dla mnie jest w sam raz, gdyż nie lubię zbyt słodkich tortów :).
Składniki :
na tortownicę 26 cm
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 mango
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 żółtka
- 6 płatów żelatyny lub 7 łyżeczek sypkiej
- 100 ml soku jabłkowego
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 500 g śmietany 36 %
- 2 galaretki pomarańczowe
- wiórki czekoladowe
- masło do nasmarowania blachy
Opis wykonania :
45 minut 12 godzin chłodzenie, 15-20 minut pieczenie
1. Zagniatamy ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, 2 łyżek cukru, 1torebki cukru waniliowego, jajka i 2 łyżek wody (jeżeli chcemy by ciasto było słodsze dodajmy więcej cukru ). Formujemy kule owijamy folią i chłodzimy 30 minut.
2. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy, dno smarujemy masłem, układamy ciasto i brzegi na wysokość 3 cm na ciasto nakładamy pergamin i obciążamy grochem. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 C. Wykładamy i studzimy.
3. Obieramy mango, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem cytrynowym. Następnie rozdrabniamy w melakserze z żółtkami i reszta cukru na puree.
4. Żelatynę w płatkach moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut następnie odciskamy z wody i dodajemy do 3 łyżek podgrzanego soku jabłkowego, rozpuszczamy dodajemy resztę soku jabłkowego i wlewamy wszystko do pure. ( Jeżeli chodzi o żelatynę sypką zalewamy zimną wodą tak by żelatyna napęczniała dodajemy do gorącego soku i dobrze rozrabiamy ). Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
5. Roztapiamy czekoladę i smarujemy dokładnie ciasto. Następnie ubijamy 400 g śmietanki i mieszamy z lekko ściętym puree z mango.Wykładamy na ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Galaretkę rozrabiamy w 900 ml gorącej wody, odstawiamy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy na minimum 10 godzin by masa się dobrze ścięła. Dekorujemy według uznania.
Ciasto ogólnie jest mało słodkie jeżeli chcemy by było słodsze należy zwiększyć ilość cukru w cieście, użyć mlecznej czekolady i dodać więcej cukru do masy. Dla mnie jest w sam raz, gdyż nie lubię zbyt słodkich tortów :).
Wygląda przepięknie... Już czuję jego pyszny smak! Mango- uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTak miał rewelacyjny smak :)
Usuń