Omlet z szynką
Omlety były już znane w czasach starożytnego Rzymu, jednak dopiero Francuzi je udoskonalili. Do Polski trafiły dzięki zamiłowaniom Marysieńki Sobieskiej ;).
Składniki dla 1 osoby:
- 3 jajka
- 3 plasterki chudej szynki
- 1 mała cebula
- sól,pieprz,
- natka pietruszki lub szczypiorku
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania :
czas przygotowania: ok 10 min
1. Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość oliwy i podsmażyć na niej szynkę, którą następnie należy odłożyć na talerz. Na ten sam tłuszcz wsypać pokrojoną drobno cebulkę i zeszklić.
2. Jajka dobrze rozmącić z solą i pieprzem, wlać na zeszkloną cebulkę i smażyć na małym ogniu. Można przykryć pokrywką, wówczas góra szybciej się zetnie i łatwiej obrócimy omlet, chociaż niektórzy nie smażą już z drugiej strony.
3. Usmażony omlet posypujemy pociętą w paseczki uprzednio upieczoną szynką i posypujemy zieleniną.
Jest to smaczne i pożywne śniadanie.
Czuję wdzięczność wobec Marysieńki...
OdpowiedzUsuń