Malinowy Obłoczek
Pora na malinki. Może chociaż troszkę przypomną lato, bo jak na razie to i nawet wiosny brak, więc można ten czas oczekiwania troszkę sobie osłodzić.
1. Z żółtek, margaryny i obu cukrów, ale tylko 100 g cukru kryształu, ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwę smarujemy na blaszce.
2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C. Po tym czasie wykładamy pianę na oba placki (z 7 białek i 25 dag cukru) i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek. Pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
3. Maliny, jeżeli są świeże, opłukać. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, do nich dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć, co jakiś czas mieszając.
Jeżeli używamy mrożonych, wsypujemy do garnka i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l przegotowanej wody i wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody. Czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Gdy ciasta ostygną, na 1 placek nakładamy śmietanę, a na nią mus malinowy i przykrywamy 2 plackiem. Gotowe :)
Składniki dla więcej niż 6 osób:
- 7 sztuk jajek
- 350 g cukru kryształu
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 150 g margaryny
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- 500 g malin
- 2 galaretki malinowe
- 200 g płatków migdałowych
- 1 litr śmietany 36 %
- 3 - 4 łyżeczki żelatyny
Opis przygotowania :
czas przygotowania:1. Z żółtek, margaryny i obu cukrów, ale tylko 100 g cukru kryształu, ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwę smarujemy na blaszce.
2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C. Po tym czasie wykładamy pianę na oba placki (z 7 białek i 25 dag cukru) i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek. Pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
3. Maliny, jeżeli są świeże, opłukać. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, do nich dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć, co jakiś czas mieszając.
Jeżeli używamy mrożonych, wsypujemy do garnka i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l przegotowanej wody i wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody. Czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Gdy ciasta ostygną, na 1 placek nakładamy śmietanę, a na nią mus malinowy i przykrywamy 2 plackiem. Gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html