Malinowy Obłoczek

Pora na malinki. Może chociaż troszkę przypomną lato, bo jak na razie to i nawet wiosny brak, więc można ten czas oczekiwania troszkę sobie osłodzić.





Składniki dla  więcej niż 6 osób:

  • 7 sztuk jajek
  • 350 g cukru kryształu
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 500 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 200 g płatków migdałowych
  • 1 litr śmietany 36 %
  • 3 - 4 łyżeczki żelatyny

Opis przygotowania :

czas przygotowania:

1. Z żółtek, margaryny i obu cukrów, ale tylko 100 g cukru kryształu, ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwę smarujemy na blaszce. 

2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C. Po tym czasie wykładamy pianę na oba placki (z 7 białek i 25 dag cukru) i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek. Pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.

3. Maliny, jeżeli są świeże, opłukać. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, do nich dodajemy maliny i czekamy, aż zacznie tężeć, co jakiś czas mieszając. 

Jeżeli używamy  mrożonych, wsypujemy do garnka i rozgotowujemy. Odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l przegotowanej wody i wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody. Czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.

5. Gdy ciasta ostygną, na 1 placek nakładamy śmietanę, a na nią mus malinowy i przykrywamy 2 plackiem. Gotowe :)

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)