Murzynek Mojej mamy

Zawsze zajadam się nim u mamy ma świetny przepis. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach. Uwielbiam ten przepis,niby zwykłe ciasto bez masy, ale pyszna klasyka :)





Składniki :

  • 1 kostka margaryny 
  • 2 szklanki cukru kryształu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 6 łyżek wody 
  • kokos 

Opis wykonania :


 Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy razem mieszając. 1/3 masy odlewamy, resztę studzimy.
 Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia  i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
 Ubijamy białka i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wlewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy około 50 minut lub tzw. suchego patyczka w 170 C.  Ciepłe ciasto polewamy pozostawioną masą i posypujemy kokosem.






Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. murzynek, smak mojego dzieciństwa, najlepsze ciasto na świecie:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram