Łosoś z masłem pietruszkowym

Kolejny przepis na pyszną i zdrową rybkę.




Składniki : na 4 osoby

  •  700 g  filetu  z łososia 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek  
  • 4-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki płynnego miodu 
  • 100 g masła  
  • pęczek pietruszki 
  • zioła prowansalskie 
  • sól
  •  pieprz


Opis wykonania :

 Filet dzielimy na porcje, przygotowujemy marynatę mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i niewielka ilością ziół.

 Rybę wkładamy do miski i zalewamy marynata, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy pokrojona natkę pietruszki i lekko solimy.
Rybę układamy w brytfance z rusztem kładziemy po 1 kopiatej łyżeczce masła na rybę.

 Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 C ( Rybę należy sprawdzać, aby jej nie przesuszyć )



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)