Ciasto kolorowe

Ciasto wykonane na poczęstunek do pracy dla mojej teściowej na urodziny. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia zaskoczycie gości. Przepis znalazłam w jednej z gazetek Ciasta domowe.








Składniki :



Ciasto jasne


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Ciasto ciemne :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Krem :

  • 2 szklanki mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 300 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo :

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej
  • powidła lub marmolada
  • 1 łyżka spirytusu
  • sok z cytryny

Opis wykonania :



Ciasto jasne:


1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do żółtek dodajemy olej, mieszamy. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę i proszek, delikatnie łączymy, wlewamy wodę, mieszamy. 
2. Pieczemy w dużej blaszce ok. 20 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce, ściągamy papier i smarujemy dżemem zwijamy roladę, pozostawiamy do ostygnięcia.


Ciasto ciemne :


1. Przyrządzamy tak samo jak jasne ciasto, mieszając kakao z mąką. Ciasto wylewamy na blaszkę 24 x 39cm wyłożoną papierem  i pieczemy ok. 25 minut w 170 C. Studzimy.


Krem :


1. W 1/2 szklanki mleka mieszamy obie mąki, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką, chwile gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy wierzch folią spożywczą by nie powstał kożuch. Studzimy. Miksujemy z masłem.


Całość :


1. Ostudzona roladę kroimy w cienkie plastry, brzoskwinie odsączamy, kroimy w plasterki. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.

2. Ciemny biszkopt nasączamy odrobina wody połączona ze spirytusem i sokiem z cytryny. Na ciasto nakładamy połowę kremu układamy rzędami krążki rolady.Na roladkach rozsmarowujemy pozostały krem, układamy owoce i zalewamy galaretką.





Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. No faktycznie duzo roboty,ale ... slina cieknie na sam jego widok.Taki malutki kawalek bym sobie teraz zjadla chodz pozno:)
    Krem bez mleka to chyba nie wyjdzie?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) mleko krowie możesz zastąpić mlekiem sojowym bądź ryżowym, jeżeli nie możesz spożywać zwykłego :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Instagram