Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Kolejny wypiek z serii "Wypiekanie na śniadanie " pomysłu Małgosi tym razem przyszła pora na bułeczki, no i jakoś wyszły tak trochę mało wyrosły :D, ale są pyszne znaczy były bo ich już nie ma ;). Ale z racji tego że to moje pierwsze bułki i ogólnie dopiero co wzięłam się za tego typu wypieki jestem bardzo zadowolona :). Więc jak upiekę je za 10 razem będą idealne - przynajmniej mam taka nadzieję ;).Przepis ze strony Pauliny Buszująca w kuchni.




Składniki :



Cytuje za Pauliną:


  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 7 gram suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania


1. Obie mąki,  drożdże,  sól,  cukier  i oliwę z oliwek mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę. Zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut. Zostawiamy na 5min.,  aby odpoczęło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski,  obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.


2. Ciasto podzielimy na 8 równych części. Każdą rozpłaszczamy, następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki. Obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia,  spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem robimy nacięcia wzdłuż bułek. Posypujemy pozostałym parmezanem.

3. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół  i rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut.





Piekły/piekli ze mną :

Monika z blogu Matka Wariatka 
Pat z blogu Patison w kuchni 
Paweł ze strony www.Chleby.info
Dobrafka z blogu Bona Apetita 
Iza z blogu Smaczna Pyza 
Daria z blogu Breakfast
Gabriel z blogu Męski Wypas  
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie 
LidiaWesołowska fb
Olimpia z blogu Pomysłowe Pieczenie 
Ewelina z blogu Przy kubku kawy 
Agata z blogu kulinarne przygody Gatity 
Joanna z blogu Różowa kuchnia 
Monika z blogu Pin up Cooking Looking 
Małgosia z blogu Smaki Alzacji 
Edyta z blogu Przy kuchennym stole 
Ania z blogu EVERYDAY FLAVOURS 
Karolina z blogu Kresowa Panienka 
Pistachio z blogu Pistachio 
Merghe z blogu Po prostu Marghe 
 


 








Podobne Przepisy

10 komentarze

  1. Chyba skubne jeda bo moje się skończyły.
    Pysznie sie prezentują.
    Dzięki za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułki! Moja ulubiona mąka orkiszowa, parmezan, oregano... Delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne Ci wyszły! Dzięki za wspólne pieczenie
    Bona Apetita

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają Twoje bułeczki Justynko, dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne jak z prawdziwej piekarni :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się upiekły :) Dziękuję za wspólne pieczenie o pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram