Bułki owsiane
Dziś z rana naszła mnie ochota na bułeczki takie domowe, trafiło na bułeczki owsiane- przepis zaczerpnęłam z opakowania :D mąki owsianej Symbio. Bułeczki są pyszne mają chrupiącą skórkę i cudowny delikatny środek, polecam pyszne :). Z przepisu zrobiłam 10 szt.
Poza tym mąż sprawił mi miłą niespodziankę:) książkę "Chleb" Jeffreya Hamelmana i powoli czytam ją uważnie, nastawiłam dzisiaj płynny zakwas Levain i już nie mogę się doczekać jak zacznę eksperymentować z domowym chlebem :). Książkę szczerze polecam, warto mieć ją w swoim zbiorze.
Mleko lekko podgrzewamy, drożdże kruszymy do dużej miski dodajemy miód i wlewamy mleko wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę owsianą, mieszamy i odstawiamy na 45 min.
Następnie dodajemy mąkę pszenną i sól dokładnie zarabiamy ciasto, odstawiamy ponownie na 45 minut.
Ponownie zarabiamy ciasto i dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce do pieczenia - u mnie wyłożona papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy płatkami owsianymi, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C. wkładamy wyrośnięte bułeczki - ja nacięłam je szkole się ;) w nacięciach.
Bułeczki pieczemy 20 minut, po upieczeniu wykładamy na kratkę i studzimy.
Poza tym mąż sprawił mi miłą niespodziankę:) książkę "Chleb" Jeffreya Hamelmana i powoli czytam ją uważnie, nastawiłam dzisiaj płynny zakwas Levain i już nie mogę się doczekać jak zacznę eksperymentować z domowym chlebem :). Książkę szczerze polecam, warto mieć ją w swoim zbiorze.
Składniki :
- 60 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki mleka
- 200 g mąki owsianej
- 500 g mąki pszennej typ 500
- garść płatków owsianych
Opis wykonania:
Mleko lekko podgrzewamy, drożdże kruszymy do dużej miski dodajemy miód i wlewamy mleko wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę owsianą, mieszamy i odstawiamy na 45 min.
Następnie dodajemy mąkę pszenną i sól dokładnie zarabiamy ciasto, odstawiamy ponownie na 45 minut.
Ponownie zarabiamy ciasto i dzielimy na 10 bułeczek, układamy na blaszce do pieczenia - u mnie wyłożona papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy płatkami owsianymi, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C. wkładamy wyrośnięte bułeczki - ja nacięłam je szkole się ;) w nacięciach.
Bułeczki pieczemy 20 minut, po upieczeniu wykładamy na kratkę i studzimy.
smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń