Naleśniki amarantusowo-ryżowe z jabłkami
Tak jak obiecałam Sylwii ;) postanowiłam wykonać coś na organizowaną przez nią akcje Bezglutenowo z mąką ryżową. Zacznijmy może od tego, że ten dział jest mi zupełnie obcy tak więc postanowiłam trochę poczytać i się dokształcić. Zamówiłam sobie książkę z bezglutenowymi przepisami - jestem maniakiem kupowania książek i mimo iż jest wiele przepisów w internecie lubię korzystać z książki ;). Wracając do tematu zakupiłam odpowiednie mąki i oto pierwszy wyrób. Powiem tak naleśniki są bardzo smaczne, smak ciasta różni się od tych tradycyjnych, ale bardzo mi zasmakowały i moim bliskim również.
1.Jajka mieszamy z wodą i solą, dodajemy obie mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy olej, jeżeli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą. Powinno mieć gęstość jogurtu. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzana głęboką patelnię dodajemy cukier i cynamon lekko podlewamy woda i dusimy około 5 minut.
Wykładamy na usmażone naleśniki i zwijamy.
źródło: Amarantus smacznie i zdrowo
Składniki :
- 1/3 szklanki mąki amarantusowej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 200 ml wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 -2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka rodzynek
Opis wykonania :
1.Jajka mieszamy z wodą i solą, dodajemy obie mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy olej, jeżeli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą. Powinno mieć gęstość jogurtu. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzana głęboką patelnię dodajemy cukier i cynamon lekko podlewamy woda i dusimy około 5 minut.
Wykładamy na usmażone naleśniki i zwijamy.
źródło: Amarantus smacznie i zdrowo
Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpiękne i smakowite....;) muszę osobiście wypróbować mąkę amarantu-sową bo jeszcze nigdy nie mialam przyjemności... Dziekuje za udział w akcji i zapraszam do udziału w Konkursie ;) http://kulinariada.blogspot.com/2014/03/konkurs-konkursik.html
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńWierzę na słowo, że pyszne, ale widzę też, że smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń