Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Kolejny wypiek z serii "Wypiekanie na śniadanie " pomysłu Małgosi tym razem przyszła pora na bułeczki, no i jakoś wyszły tak trochę mało wyrosły :D, ale są pyszne znaczy były bo ich już nie ma ;). Ale z racji tego że to moje pierwsze bułki i ogólnie dopiero co wzięłam się za tego typu wypieki jestem bardzo zadowolona :). Więc jak upiekę je za 10 razem będą idealne - przynajmniej mam taka nadzieję ;).Przepis ze strony Pauliny Buszująca w kuchni.
1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę. Zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut. Zostawiamy na 5min., aby odpoczęło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
2. Ciasto podzielimy na 8 równych części. Każdą rozpłaszczamy, następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki. Obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem robimy nacięcia wzdłuż bułek. Posypujemy pozostałym parmezanem.
3. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół i rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut.
Składniki :
Cytuje za Pauliną:
- 225 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej
- 7 gram suchych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka suszonego oregano
Sposób przygotowania
1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę. Zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut. Zostawiamy na 5min., aby odpoczęło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
2. Ciasto podzielimy na 8 równych części. Każdą rozpłaszczamy, następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki. Obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem robimy nacięcia wzdłuż bułek. Posypujemy pozostałym parmezanem.
3. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół i rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut.
Piekły/piekli ze mną :
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Monika z blogu Matka Wariatka
Pat z blogu Patison w kuchni
Paweł ze strony www.Chleby.info
Dobrafka z blogu Bona Apetita
Iza z blogu Smaczna Pyza
Daria z blogu Breakfast
Gabriel z blogu Męski Wypas
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
LidiaWesołowska fb
Olimpia z blogu Pomysłowe Pieczenie
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Agata z blogu kulinarne przygody Gatity
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Edyta z blogu Przy kuchennym stole
Ania z blogu EVERYDAY FLAVOURS
Karolina z blogu Kresowa Panienka
Pistachio z blogu Pistachio
Merghe z blogu Po prostu Marghe
Chyba skubne jeda bo moje się skończyły.
OdpowiedzUsuńPysznie sie prezentują.
Dzięki za wspólny czas.
nie ma jak domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńPyszne bułki! Moja ulubiona mąka orkiszowa, parmezan, oregano... Delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCudne Ci wyszły! Dzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńBona Apetita
Wspaniale wyglądają Twoje bułeczki Justynko, dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńŚliczne jak z prawdziwej piekarni :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekły :) Dziękuję za wspólne pieczenie o pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń