Kruche ciasteczka migdałowe

Przepis ,który gdzieś mi się zagubił w postach do zamieszczenia:). Ale te ciasteczka, można upiec każdego dnia są pyszne.

Kolejny smakowity wypiek na świąteczny stół do schrupania. I kolejny wypiek z listy maratonu ciasteczkowego :).



Składniki :

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • dżem
  • cukier puder



Opis wykonania :


1.Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Dodajemy zimne pokrojone masło, żółtka i zagniatamy szybko ciasto.

2. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy na grubość 4 mm i wykrawamy różne ciasteczka.

3. Pieczemy około 10minutw 180 C. do uzyskania słomkowego koloru.Przekładamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.





Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Bardzo lubię smak i zapach migdałów w ciastach i ciasteczkach. Pewnie zasmakowałyby mi Twoje ciasteczka

    OdpowiedzUsuń

Instagram