Murzynek z kremem

Chciałam go wypróbować bo podobno jest świetny i powiem ,że naprawdę jest z niedowierzaniem patrzyłam jak rośnie i prawie nie opada po upieczeniu. Upiekłam go w największej blaszce 25x39 cm i dałam rady przekroić na 3 i przełożyć kremem . Dziękuje pani Agatko za przepis :). Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne mmm...



Składniki :



  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki mleka

Krem:

  • 1 L mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  •  1 kostka masła

Polewa:


  • 5 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka

 Opis wykonania :



1. Margarynę lub masło topimy w garnku, dodajemy cukier, mleko i kakao dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno, do masy kakaowej dodajemy mąkę,  proszek,  żółtka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok. 50 minut w 180 C .

2. Z budyniu i mleka gotujemy budyń,  do gorącego dodajemy suche galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masło ucieramy na puszysta masę dodajemy partiami wystudzony budyń,  przekładamy ciasto :)

 3. Polewa- masło lub margarynę gotujemy razem z cukrem, kakao i mlekiem,  lekko przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
(W oryginale bez kremu )






 

Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Bardzo ładnie wygląda. Pokusiłabym się natychmiast, bo nie można tak obojętnie obok niego przejść. A tak jak wygląda, tak pewnie smakuje. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń

Instagram