Pissaladiere

Kolejny pomysł Małgosi w serii "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem było łatwo :D nawet za łatwo, ale jak pysznie. Francuskie smaki, bardzo dobrze znane szczególnie w Nicei czy  Cote d'Azur. Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuige. Polecam bo chlebek jest bardzo pyszny :).W przygotowaniach pomagał mi mały pomocnik :D.





Składniki :
Cytuje 
  • 250 ml wody
  • 45 g świeżych drożdży lub 1 płaska suchych 
  • 2 łyżki oliwy + 80 ml
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku - ja dodałam suszony
  • sól do smaku
  • 20 filecików anchois w oleju
  • 18 czarnych oliwek - ja użyłam również zielonych

Przygotowanie:

Wodę wlej  do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnice , chwilkę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80 ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
Piekarnik rozgrzej do 240 C przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40, ciasto przenieś  na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25x35 cm, przenieść na blachę. Cebule lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.
 










Razem ze mną piekli :)

Komentarze

  1. Fajnie mieć takiego pomocnika.Pysznie było i do nastepnego Justynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zacnie wygląda:-) Smaczne śniadanko mieliśmy, co?;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :) wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski chlebek, będę do niego wracać !
    Dzięki za w spólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny placek! Dzięki Justynko i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)