Pissaladiere
Kolejny pomysł Małgosi w serii "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem było łatwo :D nawet za łatwo, ale jak pysznie. Francuskie smaki, bardzo dobrze znane szczególnie w Nicei czy Cote d'Azur. Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuige. Polecam bo chlebek jest bardzo pyszny :).W przygotowaniach pomagał mi mały pomocnik :D.
Składniki :
Cytuje
Przygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnice , chwilkę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80 ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
Piekarnik rozgrzej do 240 C przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25x35 cm, przenieść na blachę. Cebule lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.
Razem ze mną piekli :)
Składniki :
Cytuje
- 250 ml wody
- 45 g świeżych drożdży lub 1 płaska suchych
- 2 łyżki oliwy + 80 ml
- szczypta soli
- 1 i 1/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki
- 3-4 gałązki świeżego tymianku - ja dodałam suszony
- sól do smaku
- 20 filecików anchois w oleju
- 18 czarnych oliwek - ja użyłam również zielonych
Przygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnice , chwilkę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80 ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
Piekarnik rozgrzej do 240 C przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25x35 cm, przenieść na blachę. Cebule lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.
Razem ze mną piekli :)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFajnie mieć takiego pomocnika.Pysznie było i do nastepnego Justynko :-)
OdpowiedzUsuńOj zacnie wygląda:-) Smaczne śniadanko mieliśmy, co?;-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis :) wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńBoski chlebek, będę do niego wracać !
OdpowiedzUsuńDzięki za w spólny czas przy piekarniku :-)
Świetny placek! Dzięki Justynko i do następnego :)
OdpowiedzUsuń