Waniliowa babka

Przyszła pora na babki. Ta jest delikatna, pulchna i aromatyczna. Po prostu rozpływa się w ustach, przez co masz ochotę na kolejny kawałek :). Wspaniała do popołudniowej kawy czy gorącej czekolady, pitej wieczorem.






Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki gorącego mleka


Opis wykonania:

Ciasto Jajka miksujemy z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem waniliowym i solą. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy aromat i margarynę, dokładnie miksujemy.
Formę dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto do formy.
Pieczemy w 180 C. około 40 minut.

Lukier
Wszystkie składniki dokładnie ucieramy, a dzięki oliwie zastygły lukier nie będzie pękał przy krojeniu.
















Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Do tych walorów dodałabym jeszcze, że jest śliczna, cukierkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda z tymi kolorowymi groszkami :)

    OdpowiedzUsuń

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram