Kostka Rubika

Pyszne, efektowne ciacho, ale ostrzegam pracochłonne i wymagające trochę cierpliwości. Zwłaszcza jeżeli prześpicie tężenie galaretki jak ja i będziecie musieli ją rozpuszczać ponownie :D.

Składniki: blaszka 24 x 28 cm


Biszkopt kakaowy


  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 12 łyżek oleju
  • 12 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody

Masa budyniowa

  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 L mleka
  • kostka masła

Dodatkowo

  • 4  rodzaje galaretek x 2
  • poncz do nasączenia biszkoptu

Opis wykonania


Biszkopty


Oba biszkopty przyrządzamy tak:
 Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.

Masa budyniowa


Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Ucieramy masło z budyniem.

Galaretki:


Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.

Składanie


Ścinamy wierzch ciemnego biszkoptu, następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
Nasączamy dolny biszkopt ponczem u mnie herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny. Smarujemy cienko warstwą kremu. 
Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, wierzch posypujemy dekoracyjnie skruszonym biszkoptem, który odkroiliśmy z góry ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Kroimy wzdłuż dłuższej strony ciasta.


źródło Gotuj krok po kroku

Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)