Kostka Rubika
Pyszne, efektowne ciacho, ale ostrzegam pracochłonne i wymagające trochę cierpliwości. Zwłaszcza jeżeli prześpicie tężenie galaretki jak ja i będziecie musieli ją rozpuszczać ponownie :D.
Oba biszkopty przyrządzamy tak:
Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.
Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Ucieramy masło z budyniem.
Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
Ścinamy wierzch ciemnego biszkoptu, następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
Nasączamy dolny biszkopt ponczem u mnie herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny. Smarujemy cienko warstwą kremu.
Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, wierzch posypujemy dekoracyjnie skruszonym biszkoptem, który odkroiliśmy z góry ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Kroimy wzdłuż dłuższej strony ciasta.
źródło Gotuj krok po kroku
Składniki: blaszka 24 x 28 cm
Biszkopt kakaowy
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 12 łyżek oleju
- 12 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek ciepłej wody
Masa budyniowa
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 L mleka
- kostka masła
Dodatkowo
- 4 rodzaje galaretek x 2
- poncz do nasączenia biszkoptu
Opis wykonania
Biszkopty
Oba biszkopty przyrządzamy tak:
Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.
Masa budyniowa
Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Ucieramy masło z budyniem.
Galaretki:
Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
Składanie
Ścinamy wierzch ciemnego biszkoptu, następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
Nasączamy dolny biszkopt ponczem u mnie herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny. Smarujemy cienko warstwą kremu.
Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, wierzch posypujemy dekoracyjnie skruszonym biszkoptem, który odkroiliśmy z góry ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Kroimy wzdłuż dłuższej strony ciasta.
źródło Gotuj krok po kroku
Wygląda przepięknie))
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :).
Usuń