Leniwe pierogi
Uwielbiam wszelakie kluski, kopytka,leniwe czy knedle. Dla mnie to powrót do dzieciństwa. Oto propozycja na pyszny bezmięsny obiad, dobór dodatków zależy tylko wyłącznie od waszych gustów. Jedni jedzą je polane grzybowymi sosami ja uwielbiam na słodko z masłem cukrem i cynamonem. Wykorzystałam ziemniaki, które pozostały mi z poprzedniego dnia.
Składniki:
- 40 dag ugotowanych ziemniaków
- 50 dag białego sera
- 2 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Opis wykonania:
Ziemniaki i ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki z serem, mąkę ziemniaczaną, jajka, szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko widelcem moje miały gr. 1 cm, kroimy w kształcie rąbów.
Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch około 8 minut na małym ogniu.
Odcedzamy i podajemy.
Ja leniwe robię tylko z sera :-) Pięknie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuń