Mazurek bakaliowy

 Pełen migdałów, żurawiny i rodzynek. Jest naprawdę pyszny, w sam raz dla miłośników bakalii.







Składniki :


  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka + 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 szklanka migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g śmietany 30 %
  • 10 g margaryny
  • płatki migdałowe




Opis wykonania :


1. 200 g mąki siekamy z masłem, 5. łyżkami cukru pudru oraz 2. żółtkami. Dobrze zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, układamy w formie 25 cm x 35 cm, wyłożonej papierem .


2. 3 żółtka ucieramy z połową cukru kryształu na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier kryształ.


3. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie odsączamy i grubo siekamy. Migdały można namoczyć i obrać lub użyć już blanszowanych i również grubo siekamy. 


4. Pozostałą mąkę mieszamy z posiekanymi bakaliami, następnie dodajemy utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy. Masę wykładamy na ciasto i dokładnie, równo rozsmarowujemy.


5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C  na ok. 20 -25 minut, po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.


6. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną i margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy płatkami migdałowymi.






Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)