Bakaliowiec

Pyszny i pełen migdałów placek wart wypróbowania ,jeden z moich ulubionych ,który co jakiś czas powraca na mój stół.






Składniki :


300 g mąki
100 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 jajka + 3 żółtka
1 szklanka cukru kryształu
2 szklanki rodzynek
1 szklanka żurawiny
1 szklanka migdałów
100 g gorzkiej czekolady 
100 g śmietany 30 %
10 g margaryny
płatki migdałowe


Opis wykonania :


1. 200 g mąki siekamy z masłem, 5 łyżkami cukru pudru oraz 2 żółtkami.Dobrze zagniatamy , owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, ułożyć w formie 25x35 cm wyłożonej papierem .

2. 3 żółtka ucieramy z połową cukru kryształu na puszystą masę . Białka ubijamy na sztywna pianę i, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier kryształ.

3. Rodzynki, żurawinę i migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, dokładnie odsączamy i grubo siekamy .Jeżeli chcemy możemy obrać migdały ze skórki ja tego nie robiłam .

4. Pozostałą mąkę mieszamy z posiekanymi bakaliami, następnie dodajemy utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubita pianę i delikatnie łączymy z bakaliami.Masę wykładamy na ciasto i dokładnie i równo  rozsmarowujemy.

5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C  na ok. 20 -25 minut , po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

6. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietana i margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy płatkami migdałowymi.





Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram