Zielone naleśniki z pieczarkami
Bardzo smaczna odmiana typowych naleśników , bardzo fajne danie dla wegetarian i nie tylko .
1 jajko
1 szklanka maki
1/2 szklanki wody gazowanej
1 pęczek pietruszki
1 łyżka oliwy
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
200 g sera żółtego
sól, pieprz
suszona bazylia
1. Pietruszkę płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.Miksujemy blenderem dodając 1 łyżkę oliwy i odrobinę soli i pieprzu.
2. Z mąki, mleka, wody i jajka przygotowujemy ciasto, będzie dosyć rzadkie, ale nie dosypujcie mąki.Na samym końcu dodajemy zmiksowana pietruszkę i mieszamy ciasto.Smażymy naleśniki .
3. Cebule kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki.Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami.
4. Na patelnie dajemy masło i smażymy cebulę, gdy się lekko zrumieni dodajemy pieczarki , dodajemy sól, pieprz i bazylię.Odstawiamy do ostygnięcia. Do pieczarek dodajemy ser dokładnie mieszamy.
5. Na usmażone naleśniki wykładamy pieczarkowy farsz.zwijamy w ruloniki i ciasno układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut w 180 C.
Składniki :
1 jajko
1 szklanka maki
1/2 szklanki wody gazowanej
1 pęczek pietruszki
1 łyżka oliwy
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
200 g sera żółtego
sól, pieprz
suszona bazylia
Opis wykonania :
1. Pietruszkę płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.Miksujemy blenderem dodając 1 łyżkę oliwy i odrobinę soli i pieprzu.
2. Z mąki, mleka, wody i jajka przygotowujemy ciasto, będzie dosyć rzadkie, ale nie dosypujcie mąki.Na samym końcu dodajemy zmiksowana pietruszkę i mieszamy ciasto.Smażymy naleśniki .
3. Cebule kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki.Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami.
4. Na patelnie dajemy masło i smażymy cebulę, gdy się lekko zrumieni dodajemy pieczarki , dodajemy sól, pieprz i bazylię.Odstawiamy do ostygnięcia. Do pieczarek dodajemy ser dokładnie mieszamy.
5. Na usmażone naleśniki wykładamy pieczarkowy farsz.zwijamy w ruloniki i ciasno układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut w 180 C.
Wow, zielone naleśniki! Widzę takie po raz pierwszy! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
:) zielone i pyszne
OdpowiedzUsuń