Uwielbiam ten czas, gdy zaczyna się sezon na owoce i warzywa. Bardzo lubię robić różnego rodzaju marynaty, dżemy i inne przetwory. Tym razem przyszedł czas na kompot z truskawek, które kocha moja córka - mogłaby je jeść przez cały dzień. Tak więc postanowiłam zrobić kompot, by miała trochę truskawek w zimie ;). Przepis pochodzi z tej strony klik.
Składniki :
- truskawki
- cukier kryształ
- gorąca woda
Opis wykonania :
1. Słoje myjemy i wyparzamy. Truskawki płuczemy w wodzie, co jest ważne - nie usuwamy szypułek przed myciem. W przeciwnym wypadku truskawki naciągną wody i będą kwaśne. Układamy truskawki do połowy słoików lub max 3/4 wysokości, następnie wsypujemy po 2-3 łyżki stołowe cukru na 1 L słoik (w zależności od tego jak są słodkie truskawki) Zalewamy wodą z czajnika, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy po czym sprawdzamy szczelność.
2. W dużym garnku układamy ściereczkę na dnie i zalewamy wodą.Gdy woda zaczyna wrzeć, wkładamy słoje i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, wynosimy do piwniczki.
13 komentarze
Zawsze kompoty robi u mnie babcia, ale kiedyś muszę ją w końcu wyręczyć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Oj :)
OdpowiedzUsuńZimą każdy będzie Ci go zazdrościł! Jestem tego pewna.
dariawkuchni.
A mi się cukier nie rozpuścił, jest na dnie słoików. Mam nadzieję że nie sfermentuje.
OdpowiedzUsuńPani Moniko a zalała Pani wrzątkiem z czajnika? bo mi zawsze się ślicznie rozpuszcza, jeżeli nie całkowicie o zalaniu woda to przy pasteryzowaniu. Jakiego Pani cukru użyła?
OdpowiedzUsuńJa mam podobny problem, tez mi się cukier nie rozpuścił a dodałam zwykły biały cukier.
Usuńjeżeli cukier nie chce się rozpuścić, należy zagotować wodę z cukrem. Należy zebrać białe szumowiny i takim syropem zalać truskawki.
UsuńProsty przepis, a jaki efekt. :-) pierwsze słoiki na zimę gotowe :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńA czy te słoiki muszą być całe zanurzone w garnku? Nie mam takiego dużego gara :-( . Jestem kokpletnym laikiem w temacie, ale marzą mi się truskawki na święta ..Chciałaby je w litrowych słojach zrobić...
OdpowiedzUsuńJeżeli nie ma Pani tak dużego garnka, niech za pasteryzuje je Pani w tak największym jaki jest. Proszę wydłużyć ciut czas gotowania tak do 5-7 minut. Powinny dobrze chwycić :).
UsuńDziękuję :-) i nie trzeba przez "pani" Pozdrawiam!
UsuńTe sloiki wygladaja mniam mysle ze moje tez beda takie
OdpowiedzUsuńCzy wody dolewamy do całkowitego przykrycia truskawek?
OdpowiedzUsuńW TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html