Domowy likier czekoladowy

Ostatnio wypatrzyłam  fajną książkę "Wielka księga nalewek " wydawnictwa Olesiejuk była dość tania, więc postanowiłam ją nabyć. 
I tak moja biblioteczka powiększyła się w ten dzień o jeszcze 4 książki kucharskie :). Wpuszczenie mnie do księgarni można porównać z gromadką dzieci w sklepie zabawkowym. Na oku mam książki Oliwiera, którego dania po prostu uwielbiam i które obiecał mi kupić mąż, więc trzymam go za słowo i nie mogę się już doczekać ciekawej lektury :).
Tak więc wracając do nalewek, książka jest  bardzo ciekawa i warta zakupienia, kosztuje 10 zł, a zawarte w niej przepisy na różnorodne nalewki  są  naprawdę świetne. Postanowiłam zrobić likier czekoladowy, troszeczkę zmodyfikowałam przepis ponieważ nie było w nim cukru  - hmmm może błąd w druku może tak miało być, w każdym bądź razie wyszła wspaniała, mocno czekoladowa i mocna :D.









Składniki :

  • 1 L mleka 3.2 % 
  • 250 g kakao dobrego gatunkowo 
  • 2 i 1/2 szklanki cukru kryształu 
  • 150 - 250 ml spirytusu



Opis wykonania :


1. Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy kakao i cukier. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny, płyn powinien mieć taka gęstość, że z łyżki będzie ściekał wolno na kształt nitki.

2. Tak przygotowana czekoladę studzimy.( tak przyrządzona czekolada jest pyszna z malinkami lub bez mmm dla dzieci w sam raz ;). Gdy jest już zimna wlewamy spirytus i tu moc likieru zależy od was ja dodałam 250 ml i jest dosyć mocny i z czasem moc likieru będzie wzrastać.

3. Likier rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy odstawiamy na dwa tygodnie.






Podobne Przepisy

8 komentarze

  1. Niedługo osiemnastka :) Może wypróbuję i podam urodzinowym gościom!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj jest pyszny a i goście będą zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można go przechowywać? I gdzie? (w lodówce?)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agusiu u mnie stoi już od czerwca i ma się bardzo dobrze :), trzymam go w barku z innymi alkoholami ,ale można go trzymać w chłodniejszym miejscu.Ale możesz sobie zrobić nalewkę z połowy proporcji z tej ilości wyszły mi 2 i 3/4 butelki 0,5 l :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A i zapomniałam nie dodawajcie dużej ilości spirytusu bo likier nabiera mocy z czasem więc ja bym teraz dodała 170-180 ml ;))) na ta podana ilość składników.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można użyć mleka 2%? I czy można użyć spirytusu połączonego z wódka 1:1?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mańku354 - :) Powiem tak uważam że spirytus spokojnie możesz połączyć z wódką wówczas smak likieru będzie wyważony nie za ostry, co do mleka chodzi o tłustość mleka ciężko będzie ci uzyskać odpowiednią gęstość i wydłuży to znacznie gotowanie, ale jeżeli ci to nie przeszkadza możesz użyć mleka 2 %.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Użyłem spirytusu połączonego z wódką i mleka 2% i też wyszło dobrze, na razie czekam aż miną 2 tygodnie, likier już rozlany :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram