Młoda kapusta zasmażana

Uwielbiam młodą kapustę, szczególnie często robię ją do obiadów, gdy jest na nią sezon. Przepis ten jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zamiast octu możecie dodać soku z cytryny, smak modyfikować przyprawami według własnego uznania :).





Składniki :

  • główka  młodej kapusty
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • pól pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

  Opis wykonania :

  Kapustę oczyszczamy, płuczemy i drobno szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie (ja dodaje 2 łyżeczki soli), aż kapusta będzie półtwarda.
Kapustę odcedzamy niezbyt dokładnie przekładamy ponownie do garnka, możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy sól, pieprz i cukier  mieszamy i dusimy razem na małym ogniu około 5 minut.
Boczek drobno kroimy w kosteczkę obsmażamy na patelni, dodajemy do kapusty  wraz tłuszczem powstałym podczas smażenia oraz dodajemy  posiekany koperek. Wszystko dusimy do miękkości kapusty, na samym końcu dodajemy niewielka ilość octu w razie potrzeby doprawiamy do smaku, do przyprawianej kapusty dodajemy zasmażkę zrobioną z masła i mąki - masło roztapiamy na patelni wsypujemy make i mieszamy chwilkę ja dodaje jasno złotą, następnie wszystko razem dokładnie mieszamy  i gotowe.





Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Mmmmmniam, wygląda bardzo zachęcająco! Jak tylko dieta mi na to pozwoli, zaserwuję sobie kapustkę :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta bardzo dobra, też tak robię od lat

    OdpowiedzUsuń

Instagram