Placek Emilka

Przepis ten pochodzi od  Wiolety 333  ze strony Smakera , polecam jej przepisy są świetne ,a to ciasto jest tego dowodem.Jest trochę pracochłonne ,ale warte włożonej w nie pracy.




Składniki :


Ciasto 


8 jajek
28 dag cukru
1 cukier waniliowy
12 dag mąki
8 dag orzechów mielonych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser


1,2 kg sera białego
50 dag cukru
10 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
zapach cytrynowy
rodzynki

Masa


20 dag orzechów mielonych
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
30 dag masła
0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich uprażonych

Polewa :


http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/polewa-mat.html

Opis wykonania :


Biszkopt 


1. Ubijamy białka  na sztywno , dodając na koniec cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie wyrabiamy,kolejno dodajemy zmielone orzechy, mąkę , proszek do pieczenia wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na dużą blachę wyłożona papierem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 C lub tzw. suchego patyczka .

Ser 


2. Ser mielimy dwukrotnie dodajemy do niego cukier, jajka, miękkie masło i ucieramy dokładnie.Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia,olejek oraz rodzynki.Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao mieszamy dokładnie.Pieczemy dwa osobne placki serowe w 180 C ok. 25 - 30 minut.pieczemy w tej samej wielkości formie co biszkopt.

Masa


3. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści.Masło ucieramy, dodajemy ostudzoną masę z orzechów .Wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy. 

Złożenie 


Placek orzechowy przekrawamy na pół smarujemy 1/3 masy kładziemy biały sernik , ponownie masa i ciemny sernik , masa  i drugi blat ciasta orzechowego. Wylewamy polewę i posypujemy orzechami.


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram